Nizozemska pooštrila mjere

Događanja zabranjena do 1.lipnja

Izvor: Turizmoteka          Foto: amsterdam.info

Sva događanja i okupljanja u Nizozemskoj su zabranjena do 1. lipnja.Građani moraju držati sigurnu udaljenost i ostati kod kuće. Prije toga, vlada se zalagala za strategiju "kontroliranog širenja" virusa Corone među populacijom za koju je infekcija manje rizična.

Vlada premijera Marka Ruttea, za razliku od drugih europskih zemalja, svoj je pristup prije temeljila na pretpostavci da je onaj tko je imao virus bio imun na tu bolest. Dakle, što je veća skupina koja je imuna, to je manja šansa da virus nađe ranjive starije ljude i osobe slabog zdravlja. U osnovi, ovaj "imunitet stada" trebao bi djelovati poput zaštitnog zida za rizične skupine.

Mnoge plaže i parkovi, s obzirom na blage propise, prošli su vikend još uvijek bili prepuni, o čemu izvještava nekoliko medija.

To je sada gotovo. Jer je nizozemska vlada sada promijenila kurs. Mora se održavati sigurnosna udaljenost od jednog i pol metra, naglasio je Rutte i zamolio svoje sunarodnjake: "Ostanite kod kuće što je više moguće."
Stroža pravila vrijede i za privatni život. Građani Nizozemske također bi trebali primiti maksimalno troje gostiju u svoje apartmane i samo ići u kupovinu. Zasad se zabrana okupljanja ne odnosi na djecu kojoj je još uvijek dopušteno da se zajedno igraju na otvorenom. Prema novim propisima, gradonačelnici sada mogu zatvoriti i plaže, parkove i kampove.