Ministrica Brnjac sudjeluje na 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije

Brnjac: "Ministrica Brnjac je istaknula kako Hrvatska nastavlja aktivno raditi na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine"

Izvor i foto: Turizmoteka/mint.gov.hr

Ministrica turizma i sporta danas boravi u Ateni, Grčkoj gdje sudjeluje na 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u turističkom sektoru te utjecaju pandemije COVID-19 na budućnost turizma.

Ministrica Brnjac je tom prilikom predstavila niz aktivnosti koje Hrvatska provodi kako bi se osiguralo što kvalitetnije poslovanje u turizmu te postavili visoki sigurnosni standardi poput projekta Safe stay in Croatia, postavljanja dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku. Osim toga, ministrica je istaknula kako je Hrvatska već krenula s upotrebom EU digitalnih Covid potvrda naglasivši kako je ujednačeni sustav provjere certifikata preduvjet za bržu uspostavu turističkih tokova.

Na sastanku se razgovaralo i važnosti turizma za gospodarski oporavak pri čemu je potrebno stavljati naglasak na održivi razvoj kako bi se osigurao dugoročni uspjeh turizma u svijetu. Ministrica Brnjac pri tome je istaknula kako Hrvatska nastavlja aktivno raditi na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine, i prije svega, većoj dodanoj vrijednosti turizma za lokalne zajednice. Isto tako, ministrica je istaknula kako se trenutno priprema nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine i Nacionalni plan razvoja održivog turizma za razdoblje 2021.-2027. naglasivši kako oba dokumenta postavljaju temelje za održivi rast turizma, digitalizaciju, očuvanje okoliša, pametno upravljanje javnom infrastrukturom, energijom, kao i poticanje sportske i kreativne industrije, gastronomije, inovacija te u konačnici zdravlja i sigurnosti.

„Kroz članstvo u UNWTO-u imamo mogućnost dati svoj doprinos u razvoju odgovornog i održivog turizma u globalnim okvirima, a održavanje ovog sastanka još je jedna prilika da se kvalitetno predstavimo te nastavimo jačati našu poziciju na svjetskoj sceni. Želimo aktivno sudjelovati u kreiranju politike Svjetske turističke organizacije, podržavati sve procese koji vode do nužne transformacije i jačanja otpornosti, koje turizam i putovanja moraju proći da bi se mogli suočiti s razdobljem nakon COVID-a,.“ istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno sudjelujemo u njenom radu kao članica brojnih tehničkih odbora. Osnovna uloga UNWTO-a od njegovih začetaka do danas, je da služi kao globalni forum za turističku politiku i druga pitanja povezana s turizmom. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) specijalizirana je agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu. UNWTO ima 159 punopravnih članica, njegov rad odvija se u Regionalnim komisijama organiziranim prema geografskoj raspoređenosti (Afrika, Amerika, Istočna Azija i Pacifik, Europa, Srednji Istok, Južna Azija).