Mallorka: Debeli minus iz Njemačke

Ukupno, sa svih tržišta, u prvih 6 mjeseci ipak rast dolazaka

Izvor: Turizmoteka                Foto: mallorca-beaches.com

Rekordi iz prethodnih godina stvar su prošlosti: u prvoj polovici 2019. godine Baleari su morali prihvatiti minus od dobrih sedam posto sa svog najvažnijeg izvornog tržišta, Njemačke. Nijemaca je došlo čak 1,1 milijuna manje. Pa čak ni mjeseci od srpnja do rujna ne izgledaju posebno sjajno: kapaciteti letova su za oko 6,6 posto manji nego u prethodnoj godini.

Kolovoz je započeo s relativno velikim brojem slobodnih kreveta, dok su prijašnjih godina mnogi hoteli bili u potpunosti rezervirani. Potražnja pak, sa svih drugih tržišta ne izgleda tako loše: U prvih šest mjeseci, stiglo je na Baleare 5,5 milijuna gostiju, što je 1,9 posto više stranih turista nego u istom razdoblju 2018. godine.
U skladu s tim, tamošnji novi ministar turizma Iago Negueruela nije zabrinut."Lagani pad" s tržišta Njemačke prihvatljiv je s obzirom na ukupni veći dolazak. Osim toga, Baleari i dalje slijede cilj jačanja izvan sezone - umjesto povećavanja broja u visokoj sezoni.

To se posebno odnosi na Playa de Palmu poznatu po velikom broju turista, posebice onih sklonu ispijanju alkohola. Trenutno se na Balearima raspravlja, među političarima ali i turističkim djelatnicima, o tome treba li i na koji način regulirati prodaju i distribuciju alkohola.