Mali Lošinj izabran u Top 100 zelenih destinacija svijeta!

Mali Lošinj je ove godine konkurirao u kategoriji „Kultura i zajednica“

Foto: Ivan Brčić

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Mali Lošinj

Mali Lošinj potvrdio je svoje mjesto u skupini najboljih zelenih destinacija svijeta, a ove je godine konkurirao u kategoriji „Kultura i zajednica“!
Svečana ceremonija otkrivanja „Top 100 2021.“ održana je jučer, 5. listopada u 13 sati tijekom Globalnih dana zelenih destinacija, godišnjeg vodećeg događaja Zelenih Destinacija koji povezuje stručnjake za održivost, destinacije i turističke zajednice diljem svijeta. Svake godine natjecanje „Top 100 destinacijskih priča o održivosti“ prikuplja priče o dobroj praksi destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima.

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u svojoj kategoriji zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac! Restauriranjem broda te njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura - muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.
Drveni jedrenjak loger „Nerezinac“ vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

Foto: Sandro Tariba

„Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu, odnosno i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger „Nerezinac“ bila je uključena kompletna lokalna zajednica - više od 200 lokalnih osoba sudjelovalo je u procesu obnove i izgradnje interpretacijskog centra na brodu loger. To je izvrstan primjer kako, u integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima, dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.“ izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Osim Malog Lošinja, među TOP 100 zelenih destinacija svijeta, našle su se još dvije hrvatske destinacije – Lika Klaster s pričom „Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije“ u kategoriji „Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe“ te Istra s pričom „Palud - Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima“ u kategoriji „Priroda i ekoturizam“.

Komisija organizacije Zelene Destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) sačinjavala se od Top 100 tima, raznih državnih stručnjaka te Green Destination partnera, a u koordinaciji organizacije Zelenih Destinacija (Green Destinations).
Projekt Loger Nerezinac također je u finalu izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Dodijela nagrada održat će se 21. listopada u Ateni.