Los Angeles Times: BiH među 10 destinacija koje treba posjetiti u 2020.

U 2029. BIH posjetilo 11 posto više gostiju

Izvor : latimes.com/Turizmoteka      Foto: bhtourism.ba

Bosna i Hercegovina je među 10 destinacija koje turisti trebaju posjetiti u narednoj godini, prema američkom Los Angeles Timesu .

„Istina je univerzalno priznata kako je putovanje lakše i bogatije u parnim godinama. Pravo je vrijeme da se gleda naprijed i ako pogledate ovaj izbor, shvatit ćete kako je putovanje pravi način za godinu 2020. koja zaista ima lijep zvuk“, piše autor LA Timesa Christopher Reynolds.

U njegovom tekstu se dalje navodi 10 najboljih destinacija, odnosno „10 mjesta koje bi voljeli da posjetite u godini koja je pred nama i mislimo kako će i vama biti tako“.

Lista je napravljena abecedno, a na prvom mjestu je država BiH gdje je rat „prestao u prosincu 1995. godine“, navodi autor.

„Ta multikulturna država je otvorila svoje novo poglavlje sa jačanjem turizma. Tako je u prvih devet mjeseci 2019. zabilježen porast broja gostiju za 11 posto, na 1,2 miliona. Središnja atrakcija je Sarajevo, prijestolnica gdje su starom dijelu možete naći crkve, sinagoge i džamije koje su stare stoljećima“, piše Reynolds, te dodaje, kako je žičara koja vodi na planinu Trebević, „poprište natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama 1984. koje je uništeno tokom borbi početkom 1990-ih“, ponovno otvorena 2018. godine.

„Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993. i obnovljen 2004. godine, je popularni jednodnevni izlet na 100-tinjak kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i skokova s mosta u rijeku Neretvu u kolovozu. .“

U LA Timesu spominju i Međugorje, mjesto jugozapadno od Mostara koje je poprište vjerskog hodočašća katolika.

Među top 10 destinacija koje bi trebalo, po njima posjetiti u 2020. je egipatska prijestolnica Kairo, kanadski Međunarodni park mira Waterton Glacier International Peace Park (Montana i Alberta), potom Kostarika, japanski Kyoto, Maldivi, švedska Laponija, Vancouver (Kanada), Wales i na kraju američka prijestolnica Washington D.C.