London i Bruxelles došli do "tehničke razine" sporazuma o Brexitu

Brexit i zabrinutost europskog turističkog sektora

Izvor: Turizmoteka                   Foto: bbc.com

Velika Britanija je dogovorila na „tehničkoj razini” s Bruxellesom  uvjete britanskog izlaza iz Europske unije (EU) , koji je zakazan za 29. ožujka.
Britanska premijerka Theresa May planira predstaviti taj sporazum danas u kabinetu ministara i kasnije će ga podnijeti na glasovanje u parlamentu. Sporazum uključuje dogovoreno rješenje kojim se sprječava uspostavljanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Koliko je Brexit donio zabrinutosti turističkom sektoru u Europi, pokazalo se na nedavnom izdanju WTM u Londonu, održanom prošlog tjedna. Ocjene su vrlo različite. Britanske agencije smatraju da će povezanost s EU ostati dobra i nakon Brexita. Tako sektor britanskih agencija i turoperatora ABTA optimističan je posebice u postojanost zračne povezanosti. Također, španjolska vlada, kako se moglo čuti od njihovog ministra industrije, trgovine i turizma Reyes-a Maroto-a očekuje da „potražnja britanskih turista za posjetu Španjolskoj neće pasti zbog Brexit-a.“

No, nisu svi optimisti. Prema studiji koju je objavio londonski WTM) više od 20 milijuna Britanaca može odustati od putovanja u EU zbog Brexita.
Naime, predlagalo se da se za Britance uvede turistička viza od 52 funti (59,43 eura).
Bez obzira hoće li viza konačno biti nužan uvjet za britanske putovanja u Europu, četiri od 10 ispitanika vjeruju da Brexit ne će imati „utjecaj” na njihove planove za odmor u 2019.

Prema podacima Nacionalnog statističkog ureda (ONS), Britanci su postigli u prošloj godini rekordnu posjetu inozemstvu od 46,5 milijuna putnika od čega 75 posto u Europu.