Ljubljana: Predstavljena Rijeka- Europska prijestolnice kulture

Izvor i foto: Turizmoteka/ HTZ

U Ljubljani je uspješno održano predstavljanje grada Rijeke i programa koji Rijeka priprema za 2020. godinu kada nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Rijeka je prvi hrvatski grad koji nosi ovu titulu i to pod sloganom „Luka različitosti“. Cjelodnevni bogati program predstavljanja Rijeke u Ljubljani uključivao je niz aktivnosti te se odvijao na nekoliko gradskih lokacija uz podršku Predstavništva HTZ-a u Ljubljani.

Program je tako započeo u jutarnjim satima na Tromostovlju na Stritarjevoj ulici gdje je nastupila riječka klapa Nevera, a prikazivali su se i promo filmovi Turističke zajednice grada Rijeke i Rijeke 2020 EPK, uz flash mob plesni nastup Plesnog centra K2K i volontera Rijeke 2020. Građani Ljubljane su također mogli uživati u nastupu riječkog glazbenika Borisa Štoka i KUD Lanterna, a središtem grada prošao je i mimohod karnevalskih grupa uz prezentaciju Riječkog karnevala.

Popodne je u Gradskoj kući održan prijem riječke delegacije kod gradonačelnika Ljubljane gdje je potpisan kulturni sporazum između Rijeke i Ljubljane. Također, u atriju Gradske kuće postavljena je izložba Lungomare Art koja informira posjetitelje o novoj kulturno turističkoj ruti na Kvarneru koju čine trajne skulpture europskih i svjetski poznatih umjetnika koje se postavljaju u 10 mjesta diljem Kvarnera. Ova kulturno-turistička ruta nastaje također u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Večernji dio programa odvijao se u Kinu Šiška gdje je predstavljen program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, dok je na samome kraju održan posebno atraktivan nastup riječkog benda Jonathan uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.