Javni poziv za Europski zeleni sporazum

Milijardu eura za istraživačke i inovacijske projekte

Izvor i foto: Turizmoteka/mint.hr

Europska komisija objavila je poziv za istraživanje i inovacije u iznosu od milijardu eura kojim želi odgovoriti na klimatsku krizu i pomoći zaštiti europskih ekosustava i bio raznolikosti. Partneri u projektu mogu biti tvrtke, istraživačke ili nevladine organizacije, pod uvjetom da su financijski sposobne za izvršavanje zadaća navedenih u prijedlogu projekta. Rok za prijave je 26. siječnja 2021.

„Ljepota krajolika i ekološka očuvanost oduvijek su bili elementi ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. Tema održivosti putovanja kao i pojma “zelenog poslovanja” postaje sve bitnija u javnom miljenju i svijesti potencijalnih potrošača kada su u pitanju razni proizvodi, pa tako i odmor. Zato je iznimno važno da se razvoj turizma u Hrvatskoj i dalje temelji na očuvanju naše prekrasne prirode te ekološki održivom poslovanju koji nam može osigurati ne samo da postanemo jedan od svjetskih lidera u području zelenog turizma, već i konkurentnija turistička destinacija”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom objave javnog poziva.

Hrvatska tijekom posljednjih godina stavlja sve veći naglas na „zeleni turizam“ koji podrazumijeva horizontalnu temu relevantnu za sve vrste turizma, a koji obuhvaća s jedne strane zaštitu okoliša, a s druge strane turističko vrednovanje prirode. Stoga se kao osnovni ciljevi daljnjeg razvoja zelenog turizma posebno ističu unapređenje okolišne održivosti turizma s ciljem „ozelenjivanja“ postojećih turističkih aktivnosti kako bi se doprinijelo smanjenju pritisaka turizma na okoliš te unapređenje turističkog vrednovanja prirodne baštine s ciljem razvijanja turizma koji, osim što tematizira prirodnu baštinu, doprinosi njezinoj zaštiti.

U skladu s današnjim izazovima vezanim uz turistički sektor u godini pandemije COVID-19, predstavljen je Poziv za Europski zeleni sporazum, najveći poziv koji se financira iz programa OBZOR 2020 s ciljem poticanja oporavka Europe od krize uzrokovane korona virusom pretvaranjem zelenih izazova u inovacijske mogućnosti. Investiranje u inovacije ubrzat će pravednu i održivu tranziciju u klimatski neutralnu Europu do 2050. godine.

Očekuje se da će projekti koji se financiraju u okviru ovog poziva donijeti opipljive rezultate u deset područja.

Više informacija možete pronaći putem poveznice.