Isticanjem kulturno povijesne baštine do još više austrijskih gostiju

Hrvatska turistička zajednica je u suradnji s TZ Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije pokrenula projekt s produkcijskom kućom RANFILM iz Austrije.

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Korčula

Hrvatska turistička zajednica je u suradnji s regionalnim turističkim zajednicama Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije ove godine pokrenula projekt s produkcijskom kućom RANFILM iz Austrije koja je u Hrvatskoj snimila dodatne tri dokumentarne serije o dvorcima i tvrđavama, a koje će se u srpnju emitirati na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF, kao i na TV kanalu 3sat. Istaknuto je to na konferenciji za medije održanoj na Tvrđavi Barone, a upravo se posljednje snimljeni materijal odnosi na epizodu posvećenu Šibeniku i šibenskoj regiji.

„Drago nam je da je od strane austrijskih medija prepoznata vrijednost kulturno-povijesne baštine Šibensko-kninske županije, a ona je, posebno kada govorimo o brojnosti i očuvanosti utvrda, iznimna. U cijeloj našoj županiji, a naročito uz tok rijeke Krke od Kninske tvrđave do grada Šibenika nalazi se vrlo vrijedna fortifikacijska ostavština, koja kontinuiranim ulaganjem u njenu obnovu postaje sve važniji dio naše turističke i kulturne ponude“, poručio je Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko-kninske županije.

Šibensko-kninski župan dr.sc. Marko Jelić zahvalio je austrijskoj producentskoj ekipi te im izrazio dobrodošlicu u županiju. Također je istaknuo i važnost ovakvog oblika predstavljanja bogate kulturno-povijesne baštine koja je ovo područje u prošlosti branila od osvajača, a danas predstavlja važan element identiteta i poveznicu s brojnim gostima kojima je upravo ona važan motiv odabira Šibensko-kninske županije kao mjesta koje će posjetiti.

Dokumentarna serija „Dvorci i palače“ do sada je pokazala veliki uspjeh kod gledatelja, koji posebno cijene njen koncept i autentičan, odnosno filmski način približavanja odnosa ljudi prema kulturno povijesnoj baštini s posebnim naglaskom na objekte poput dvoraca, palača i tvrđava. Produkcijska ekipa u Hrvatskoj je provela ukupno 40 dana kako bi snimili vrhunski materijal i još jednom zavirili iza kulisa impresivnih povijesnih građevina Dubrovnika, Splita i Šibenika.

„Snimljeni materijal obuhvaća znamenitosti sve tri županije, odnosno najznačajnije kulturno povijesne lokalitete, kao i prirodna bogatstva koja ovim projektom na najbolji način predstavljamo austrijskom tržištu i to pred sam početak same špice sezone, što je odlična reklama za Hrvatsku kao turističku destinaciju“, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, naglasivši kako je Hrvatska na tržištu Austrije druga po redu najtraženija ljetna destinacija pa se i ove godine očekuju pozitivni trendovi i rezultati.

Snimanje dokumentarnih filmova provedeno je tijekom travnja i svibnja na području ove tri županije, a kada govorimo o posljednje snimanom materijalu u Šibensko-kninskoj županiji, on će gledatelje voditi u prošlost Šibenika, od njegovog osnutka do današnje uloge živopisnog primorskog grada. Kulturna blaga kao što su katedrala sv. Jakova, brojne tvrđave, ali i prirodne ljepote NP Krka samo su dio ovog dokumentarca koji se, između ostalog, bavi i pitanjem kako sačuvati autentičnost za buduće generacije.

Dodajmo kako Austrija za Hrvatsku predstavlja treće najvažnije inozemno tržište po realiziranom prometu pa su tako Austrijanci u dosadašnjem dijelu godine u našoj zemlji ostvarili gotovo 260 tisuća dolazaka te preko 922 tisuće noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od +3% u dolascima i +2% u noćenjima.