HTZ u Budimpešti održao konferenciju za medije ususret glavnoj ljetnoj sezoni

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj organiziralo je konferenciju koja je okupila oko 30 predstavnika mađarskih medija, a događanje je označilo odličan uvod u nadolazeću turističku sezonu.

Izvor i foto: Turizmoteka/HTZ

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj organiziralo je konferenciju koja je okupila oko 30 predstavnika mađarskih medija, a događanje je označilo odličan uvod u nadolazeću turističku sezonu.

Tim povodom predstavljeni su turistički rezultati ostvareni u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj, a koji nanovo pokazuju da interes mađarskih turista za Hrvatskom kao turističkom destinacijom ne jenjava ni izvan glavne ljetne sezone.

„U prva četiri mjeseca tekuće godine Mađari su u našoj zemlji ostvarili 40.000 dolazaka i 122.000 noćenja, što je u odnosu na lani, porast od 9 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. Indikativno je da se broj noćenja u hotelima značajno povećao, i to za 33 posto. Što se tiče regija, najatraktivniji za turiste je i dalje Kvarner, zatim slijede Istra i Zadarska regija. Treba naglasiti da je Kvarner zabilježio najveći porast u broju noćenja, a neke od najpopularnijih destinacija uključuju gradove i mjesta poput Opatije, Zagreba, Ičića, Zadra, Rovinja, Poreča, Plitvičkih jezera, Crikvenice, Rijeke i Umaga“, izjavila je Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj.

Kao jedna od glavnih tema na konferenciji istaknuta je održivost, prilikom čega je naglašena važnost Novog zakona o turizmu i napora Hrvatske u postizanju zelenih ciljeva. Osim toga, novinare su posebno zanimali planovi u vezi otvaranja novih hotela u Hrvatskoj.

Novi Vinodolski je od strane TZG Novi Vinodolski predstavila Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice koja je održala kratku prezentaciju. Kroz prezentaciju su novinari mogli steći dojam o destinaciji kroz prirodne ljepote, kulturnu i sakralnu baštinu te bogatu povijest grada, tradiciju i običaje kojima se posebno ponosimo, manifestacije koje se održavaju kroz godinu, marine koje daju posebnu vizuru gradu, gastronomiju, glazbu i smještajne kapacitete.

Kroz prezentaciju su novinari mogli steći bolji dojam manifestacija kao što u Okolotorno, Ružica Vinodola, FIT4NOVI putem kratkih filmova, a nakon prezentacije je predstavljen i eno-gastro dio ponude destinacije točnije vinarija Pavlomir sa dva pjenušava i dva mirna vina – rose i žlahtina te San Marino i Ružica Vinodola te proizvođači s Kvarnera sa suhim smokvama, sirom i maslinovim uljem koji su se odlično sljubili s vinima.

Dašak tradicije sa sobom su donijele i novljanska narodna nošnja – svilnica koju je nosila Dora Kabalin, članica KUD-a Ilija Dorčić te odora Ružice Vinodola koju je nosila Ivona Tatalović, djelatnica TZG-a, a koje su bile posebna kulisa za cijelo vrijeme trajanja tiskovne konferencije te kasnije prilikom posluživanja proizvoda. Kako bi doživljaj bio potpun, sve prisutne je pjesmama pozdravila klapa Nevera koja je nastupila umjesto zbog bolesti spriječene klape Vinčace. Klapa je ispraćena velikim pljeskom i oduševljenjem kao i delegacija koja je došla predstaviti Novi Vinodolski.

Direktorica Peričić dala je nekoliko izjava za medije te ostvarila kontakte sa agencijama, novinarima i travel blogerima koji su sudjelovali na konferenciji za medije. Na samom početku prezentacije je istaknula kako su Mađari u prošloj godini ostvarili 30% više noćenja u odnosu na 2022. godinu te su prema statistika treći prema dolascima i noćenjima. U prošloj godini su upravo Mađari u Novom Vinodolskom ostvarili nešto manje od 60.000 noćenja te se očekuje daljnji porast broja gostiju iz Mađarske. Prezentaciju je završila prekrasnom fotografijom jedne od poznatih vizura Novog Vinodolskog – otočićem San Marino – uz poziv u Novi Vinodolski, mjesto prekrasne obale i prostranog zelenog zaleđa.

"Mislim da smo ostavili jako dobar dojam na prezentaciji, što se moglo vidjeti po reakcijama novinara. Ovim putem bih se zahvalila direktorici predstavništva na ukazanoj prilici kroz koju smo u srcu Mađarske svim prisutnim novinarima predstavili ljepote Novog Vinodolskog, Kvarnera i naše predivne zemlje Hrvatske", kazala je Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.

Sve prisutne pozdravio je i veleposlanik RH u Mađarskoj, H.E.Mladen Andrlić, a na događanju je bila i Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski.