Hotelijeri u Palma de Mallorci pozivaju na "trenutno rješavanje" problema s otpadnim vodama

Na plažama crvene zastave!


Izvor: Turizmoteka         Foto: mallorcaguide.se

Udruge hotelijera u Palma de Mallorci i Playa de Palma zahtijevaju od gradske uprave "hitna rješenja" za "nekontrolirana ispuštanja vode" u uvali Palma, zbog kojeg je došlo do privremene zabrane kupanja na gradskim plažama Can Pere Antoni i Ciutat Jardi.

Hotelijeri su izrazili svoj bijes i u otvorenom pismu gradonačelniku Joséu Hili. Zabrana kupanja je sramota za otok, pogotovo zato što se to događa usred sezone. Brojne su pritužbe, pa se Palma mora zabrinuti o svojoj konkurentnosti kao turističkoj destinaciji.

Gradonačelnik José Hila odgovorio je da će zahtijevati sastanak s predstavnikom španjolskog Ministarstva okoliša kako bi se potaknuo razvoj postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, koje je planirano godinama. Trenutno je projekt od 80 milijuna eura u fazi planiranja. Također je istaknuo da su građevinski radovi na velikom bazenu za zadržavanje kišnice već počeli, ali će oni trajati ukupno dvije godine. Uložit će se u te radove više od 22 milijuna eura.

Problemi s otpadnim vodama u Palmi poznati su već godinama, ali zahtijevaju velika i dugoročna ulaganja . Zastarjeli kanalizacijski sustav i uređaj za pročišćavanje u Palma de Mallorci redovito su preplavljeni kišama, tako da prljava voda ulazi u zaljev Palme.