Grčka ukida gotovo sva ograničenja korone

Nijedna grčka regija ili otok sada se ne smatra područjem visokog rizika od korone

Izvor i foto: Turizmoteka/visitgreece.gr

Grčko ministarstvo zdravstva objavilo je da od subote (9. listopada) ukida većinu ograničenja vezanih za koronavirus u toj zemlji. To zanći da se ukida noćni policijski sat koji je ranije bio na snazi u grčkim regijama s velikim brojem infekcija. Međutim, od stanovnika takozvanih "crvenih zona" traži se poseban oprez, rekao je grčki ministar zdravstva Thanos Plevris.

Najavljena daljnja popuštanja osobito utječu na noćni život. Za cijepljene bi od subote trebalo ponovno omogućiti stajanje i ples u klubovima i na priredbama. “Za cijepljene će postojati potpuna sloboda, bez ograničenja. Osoblje u restoranima i zabavnim mjestima poduzet će potrebne mjere i nositi maske ", rekao je ministar zdravlja.
Broj zaraženih, koji je u Grčkoj naglo porastao od lipnja, sada se stabilizirao. Ipak, situacija je mnogo napetija nego u Njemačkoj: Prema Sveučilištu Johns Hopkins, vrijednost incidencije u Grčkoj trenutno iznosi 147,3 nove infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana (od 7. listopada). Za usporedbu: U Njemačkoj je vrijednost trenutno 63,8 (od 8. listopada). U Grčkoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo ukupno 668 811 ljudi; 15.012 ih je umrlo povezano s COVID-19.
Ulazak u Grčku je dopušten turistima ako mogu dokazati potpuno cijepljenje ili oporavak od korone. Alternativno, moguće je i pokazati negativni PCR test (starog najviše 72 sata) ili test antigena (starog najviše 48 sati). Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od obveze pružanja dokaza i ispitivanja.