Grčka predlaže potvrdu o cijepljenju kako bi se olakšalo putovanje Europom

Uskoro o tom prijedlogu rasprava na Europskom vijeću

Izvor i foto: Turizmoteka/visitgreece.gr

U želji da olakša putovanja među zemljama EU, Grčka je predložila uvođenje potvrde o cijepljenju protiv Covida-19.
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis poslao je s takvim zahtjevom pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

"Hitno je usvojiti zajednčki stav o tome kako bi certifikat o cijepljenju trebao biti strukturiran tako da bude prihvaćen u svim državama članicama", rekao je Mitsotakis, koji se nada da će to pitanje iznijeti na summitu EU 21. siječnja.
Dodao je da iako takav postupak „možda zvuči jednostavno ... dugotrajno iskustvo koje smo imali u razvoju zajedničkog PLF-a ( obrazac za pronalazak putnika) pokazalo nam je da postoji hitna potreba za mobilizacijom na visokoj razini EU-a kako bi se stvari krenule naprijed . "

"Osiguranje najbrže moguće ponovne uspostave slobode kretanja ... temeljni je prioritet za sve nas", rekao je Mitsotakis.
Naglasio je da u Grčkoj "neće cijepljenje biti obvezno ili preduvjetom za putovanje"; međutim, izjavio je da "osobe koje su cijepljene trebaju imati slobodu putovanja."

EU za raspravu o prijedlogu

Glasnogovornik Europske komisije Stefan de Keersmaecker rekao je u utorak da će se "sva pitanja pokrenuta u tom pismu, zajedno s ostalim pitanjima u vezi s cijepljenjem, raspravljati u okviru Europskog vijeća".
"Čekamo rezultate tog važnog sastanka nakon kojeg ćemo moći ispitati i odgovoriti na pismo koje smo dobili od grčkog premijera," dodao je.
Uz pismo je Mitsotakis priložio nacrt potvrde koju su stvorile grčke vlasti i koja bi mogla poslužiti kao polazna točka za raspravu o takvoj inicijativi.