Grčka je za srpske turiste najpoželjnija destinacija

Kinezi najbrojniji turisti u Srbiji

Izvor : mtt.gov.rs                       Foto: tob.rs

Grčka je za turiste iz Srbije i dalje najpoželjnija destinacija za ljetovanje, izjavio je potpredsjednik srpske Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić . Naveo je da je 65 posto svih turističkih aranžmana prodano za ljetovališta u Grčkoj.
Ljajić je na TV Pink rekao da na osnovu podataka o agencijskim aranžmanima, 15 posto srpskih turista odlazi u Crnu Goru, 10 posto u Tursku, a po pet posto u Egipat i Italiju.
Ministar je rekao i da najviše noćenja stranih turista u Srbiji dolazi iz BiH, a da su po noćenju na drugom mjestu kineski turisti. Očekuje da će ove godine Srbiju posjetiti više od 120.000 kineskih turista. U prvih 7 mjeseci Kinezi su ostvarili najveći broj dolazak među stranim turistima.
Podsjetio je da turisti iz Kine prije dvije, tri godine nisu bili ni među prvih 10 po posjetima Srbiji, te da ih je tada bilo samo 18.000 godišnje.
Povećanje broja kineskih turista u Srbiji je, navodi, rezultat ukidanja viza, kao i odličnih političkih odnosa.

„Imali smo i izravnu avioliniju koja je, nažalost, ukinuta. Nadam se da će ipak aviokompanije pronaći zanimanje da tu avioliniju ponovno pokrenu“, kaže Ljajić i navodi da se u turističkom sektoru svi bore za kinesko tržište. Srbija je među pet najbrže rastućih destinacija za privlačenje kineskih turista.“
Na trećem mjestu po broju dolazaka stranih turista u Srbiji turisti su iz Bugarske, zatim Hrvatske i Njemačke. Gosti iz Ruske Federacije po broju noćenja bilježe rast od čak 40 posto.

Više od 55 posto svih stranih turista koji dolaze u Srbiju posjećuju Beograd.