Granice EU-a i dalje su otvorene, ali traži se više kontrole za putnike

EU upozorava na širenje novih mutacija koronavirusa i planira daljnja ograničenja za putnike

Izvor i foto: Turizmoteka/EU 

Održan je deveti sastanak šefova vlada EU-a putem videokonferencije radi koordinacije njihove koronske politike. Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija iz Velike Britanije i Južne Afrike, koje su već otkrivene u dijelovima EU.. Čelnici EU apeliraju na sve države članice da koordiniraju svoje restriktivne mjere i koordiniraju kontrole.

"Zabrinuti smo zbog novih mutacija", rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, zbog čega zemlje apsolutno moraju više testirati i provesti više genetskih analiza kako bi se utvrdila vrsta virusa .
U tom kontekstu, vlast u Bruxellesu u ponedjeljak želi predstaviti plan prema kojem bi se nevažna putovanja trebala i dalje "obeshrabrivati". Ne spominje se izravna zabrana, ali trebale bi postojati strože kontrole, jedinstveni obvezni testovi i karantenski zahtjevi kako bi se spriječilo svako prekogranično kretanje što je više moguće.

Francuska je već napredovala i želi uvesti test na koronu 72 sata prije polaska obaveznim za sve putnike iz EU-a. Treba izostaviti teretni promet i putovanja neophodna za posao. Očekivati je da će većina ostalih zemalja EU slijediti njihov primjer u sljedećih tjedan dana ako još nisu odredile obvezne testove.
Prije sastanka u Berlinu, kancelarka Angela Merkel izjavila je da su opsežne granične kontrole zadnja opcija, čak i ako se ne mogu u potpunosti isključiti.

Belgijski premijer Alexander Croo ranije je pozvao da se privremeno zabrani putovanje. S druge strane, postoji volja Komisije EU-a i većine država članica da unutarnje granice u EU-u budu otvorene kako ne bi ponovno nastale kaotične scene poput prošlog proljeća. Roba i putnici stoga bi i dalje trebali moći prijeći granicu.

Što se tiče europskog cilja cijepljenja 70 posto stanovništva do kraja kolovoza, čelnici EU ostali su pomalo neodređeni: "Mi tome težimo", rekao je Charles Michel . Istodobno je pozvao države članice da ubrzaju svoje kampanje cijepljenja.
Ideja o standardiziranoj propusnici za cijepljenje, koja bi građanima mogla ponovno pružiti slobodu kretanja, odgođena je.