Glavni njemački turoperatori u krizi – kadrovske promjene u TUI-u, DER-u i FTI-u

Na prijelazu godine važna rukovodeća mjesta preraspodijeljena su kod tri najveća njemačka turoperatora TUI-a, DER Touristik-a i FTI-a

Izvor i foto: Turizmoteka/TUI

Pozornost javnosti možda ne bi trebala biti prevelika za vijest o povlačenju osnivača FTI-a i dugogodišnjeg šefa tvrtke Dietmara Gunza iz operativnog poslovanja "njegove" tvrtke.

Naime, oproštaj od Gunza, naravno, ne znači prekid s prošlošću. Napokon, poput svoje supruge Roule Jouny, i dalje je manjinski dioničar i treba postati šef nadzornog odbora koji tek treba biti uspostavljen. Uz to, naslijedit će ga iskusni turistički stručnjak, Schiller, koji poznaje tvrtku i industriju kao svoj džep.
Ono što je, međutim važno jest to da egipatski većinski dioničar FTI-a Samih Sawiris, koji drži 75,1 posto FTI Grupe i svojim novcem osigurava opstanak te tvrtke tijekom krize, snažnije uzima uzde u svoje ruke. Tome u prilog ide i činjenica da će upravljanje vlastitim hotelima tvrtke i dolaznom agencijom Meeting Point International biti prebačeno na Karima Hassana. Hassan, koji zamjenjuje Jounyja u upravljanju dvama strateški važnim odjelima tvrtki, potječe iz tvrtke za razvoj nekretnina Orascom Development Holding, koja pripada Sawirisu.

Preraspodjela u TUI-u

TUI je već najavio restrukturiranje u listopadu. Sebastian Ebel, koji je dugo bio prvi čovjek na polju "Iskustva s odmora" s hotelima, krstarenjima i destinacijskim aktivnostima, sada je financijski direktor navedene grupe. Bivši bankar Peter Krüger preuzeo je novo skrojeno područje odbora u kojem su smješteni hotelski i kruzerski holdinzi i zračne linije, kao i njegovo prethodno područje odgovornosti M&A (spajanja i preuzimanja).

Osim marketinga i vlastitih robnih marki Grupe, Erik Friemuth također je na prijelazu godine preuzeo i grupnu odgovornost za prodaju i uslugu kupcima. U prosincu je TUI objavio da se Karl Pojer, šef marke krstarenja Hapag-Lloyd Cruises, povlači iz tvrtke nakon što je njegov prethodni odjel uključen u zajedničko ulaganje TUI Cruises, u kojem Royal Caribbean drži polovicu dionica .

Uobičajeni obrazac ovih pretvorbi je distribucija više zadataka upravljanja manjem broju ljudi kako bi se uštedjeli troškovi. To je slučaj i s DER Touristikom. Prema vlastitom priznanju, grupa smanjuje 253 stalna radna mjesta na svojim mjestima u Kölnu i Frankfurtu, uključujući 14 rukovodećih mjesta. Sven Schikarsky sada je preuzeo upravljanje proizvodima na svim lokacijama.

DER Touristik još nije priopćio tko iz prethodnog menadžerskog tima mora napustiti tvrtku ili tko to u konačnici želi učiniti uz pomoć otpremnine. Također je nejasno koliko će marki turoperatora podružnica Rewe još uvijek opstati nakon što je Dertour na ljeto proglašen "vodećom markom", a ADAC Reisen napušten.
Beskrajna kriza?

U međuvremenu je jasno da pritisak na organizatore, koji su prije krize bili već s malim maržama, raste. Napokon, izgledi za revitalizaciju poslovanja unatoč početku cijepljenja protiv koronskih infekcija kratkoročno su slabi, a srednjoročno nejasni.

Među tri teškaša na tržištu, DER Touristik ima prednost nad konkurentima koju ne treba podcjenjivati: Iako će tijekom sljedećih nekoliko godina morati otplaćivati zajmove osigurane od države uz neznatne kamate, podružnica Rewe do sada je uspjela prebroditi krizu zahvaljujući stabilnoj zaradi maloprodajne jedinice podignite vlastitom snagom. To tvrtki, kao i obiteljskim tvrtkama Alltours i Schauinsland Reisen, daje slobodan prostor pored zaduženih konkurenata.