EU želi koordinirano ublažiti ograničenja putovanja početkom ljeta

Za klasifikaciju rizika od korone u pojedinim zemljama treba koristiti semaforski sustav

Izvor i foto: Turizmoteka/EU

Države EU dogovorile su se o postupnom i koordiniranom ublažavanju ograničenja putovanja. S početkom ljeta putovanje će biti olakšano. Za klasifikaciju rizika od korone u pojedinim zemljama treba koristiti semaforski sustav.

Ograničenja će biti "ograničena i proporcionalna", "ako ih uopće bude", rekao je povjerenik EU za pravosuđe Didier Reynders. Između ostalog, predviđeno je da potpuno cijepljene i oporavljene osobe ne podliježu ograničenjima putovanja.
Osim toga, planirano je da se putnici iz regija s malo infekcija također mogu kretati bez ograničenja. Prema " Redaktionsnetzwerk Deutschland ", Mecklenburg-Vorpommern trenutno je jedina njemačka savezna država koja je "zeleno" područje prema standardima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

ECDC klasifikacija područja na zelenu, narančastu, crvenu i tamnocrvenu boju temelji se na broju slučajeva i pozitivnoj stopi testova. Prema priopćenju EU komisije , test bi mogao biti potreban putnicima iz narančastih područja . Ako dolazite iz crvenog područja, može se primijeniti karantena.

Kao dio sporazuma, regije će biti označene samo kao "crvena" područja s rizikom od korone ako su u 14 dana prije prijavili između 200 i 500 novih slučajeva na 100 000 stanovnika.