EU u potrazi za Europsku destinaciju izvrsnosti 2023.

Inovativni, održivi i pristupačni pioniri turizma postavljaju pozornicu za budućnost pametnog turizma u Europi

Izvor i foto: Turizmoteka/edensecretariat.eu

Europska komisija  pokreće sljedeće izdanje natjecanja Europska prijestolnica pametnog turizma. Ova inicijativa nagrađuje europske gradove za izvanredne, inovativne, digitalizirane i održive turističke prakse.

Sektor turizma igra ključnu ulogu u generiranju gospodarskog rasta, otvaranju radnih mjesta i izgradnji raznolike i multikulturalne Europe. Unutar ovog sektora, pametni turizam se brzo popeo i postao predvodnik inovacija u raznim potkategorijama, uključujući pristupačnost, digitalizaciju i održivost. Putem ove inicijative Europska komisija nastoji održati europski turizam ispred svih i poticati kulturu izvrsnosti u europskom turističkom sektoru.

Preuzimajući sadašnje europske prijestolnice pametnog turizma Bordeaux i Valenciu, pobjednički gradovi dobit će stručnu podršku u komunikaciji i brendiranju tijekom 2023. godine koja će ispričati priču o izvanrednim pametnim i inovativnim praksama zbog kojih su se isticali i postali europske prijestolnice 2023. Pametni turizam.

To će uključivati produkciju promotivnog videa, veliku skulpturu s hashtagom za postavljanje na istaknuto mjesto, različite promotivne aktivnosti i vidljivost na razini EU-a i međunarodno. Pobjednici će također imati priliku pridružiti se rastućoj i aktivnoj mreži pametnih destinacija koje su ušle u uži izbor u prethodnim izdanjima natjecanja, razmijeniti najbolje prakse i učiti jedni od drugih.

Europska prijestolnica pametnog turizma inicijativa je EU-a koja se trenutno financira u okviru programa COSME. Kao takav, natječaj je otvoren za gradove diljem EU-a, kao i za zemlje koje nisu članice EU-a koje sudjeluju u programu COSME .

Kako bi se natjecali za titulu Europske prijestolnice pametnog turizma 2023., od gradova se traži da pokažu svoje inovativne turističke prakse u četiri područja: dostupnost, održivost, digitalizacija, kulturna baština i kreativnost. Prijave će prvo ocijeniti komisija neovisnih stručnjaka. U drugom koraku, sedam gradova koji uđu u uži izbor bit će zamoljeni da predstave kandidaturu svog grada pred Europskim žirijem. Europski žiri odabrat će dva pobjednika, Europske prijestolnice pametnog turizma 2023., koji će biti objavljeni u studenom 2022. godine.

Natjecanje ima dokazani uspjeh. Europska prijestolnica pametnog turizma 2023. četvrto je izdanje natjecanja. Bordeaux i Valencia izabrani su za Europske prijestolnice pametnog turizma 2022., Göteborg i Málaga za Europske prijestolnice pametnog turizma 2020., dok su Helsinki i Lyon pobijedili na inauguracijskom natjecanju i zajedno nosili naslove Europske prijestolnice pametnog turizma 2019. godine.

Za prijavu, predstavnici destinacije trebaju ispuniti online obrazac. Rok za prijavu je 1. lipanja 2022. godine u 17:00 CET.

Za sve najnovije vijesti posjetite internetsku stranicu Europske destinacije izvrsnosti..
Kontakt
Tajništvo Europskih destinacija izvrsnosti:
Antigoni Avgeropoulou, info@edensecretariat.eu, +49 (0) 30 70 01 86 390