Engleska želi poništiti uvjete karantene za cijepljene građane EU

Građanima EU ulazak u Veliku Britaniju uskoro bi mogao postati lakši

Izvor i foto: Turizmoteka/gov.uk

Nekoliko britanskih medija izvijestilo je o planovima britanske vlade da se odrekne trenutnih uvjeta karantene za potpuno cijepljene građane zemalja EU -a i SAD -a. Datum početka primjene te odluke mogao bi biti 2. kolovoza.

Kako prenosi portal Sky News , granična pravila trebaju se revidirati sljedeće subote. Od 2. kolovoza Hrvati bi mogli ući u Englesku bez karantene. Negativan test na koronu prije ulaska i PCR test drugi dan nakon ulaska trebali bi biti obvezni.

Do sada je u Velikoj Britaniji postojao strogi karantenski zahtjev za strane putnike iz zemalja na takozvanom "narančastom popisu", koji također uključuje Hrvatsku unatoč niskom broju oboljelih od korone. Putnici se moraju izolirati najmanje pet dana, čak i ako su potpuno cijepljeni. Premijer Boris Johnson sada je zabrinut da bi njegova zemlja mogla izgubiti "bonus za cijepljenje" i zaostati za Europom, objavio je Times. Zato želi promijeniti pravila ulaska.

Budući da je politika korone u Ujedinjenom Kraljevstvu stvar zemlje, nove smjernice u početku će se primjenjivati samo na Englesku. Promatrači pretpostavljaju da bi to mogli slijediti Škotska, Wales i Sjeverna Irska.