EBRD podržava održivi turizam u Grčkoj

Novi program financiran od strane EU provodit će se na dva grčka otoka.

Izvor: Turizmteka                Foto: visitgreece.gr/ Santorini

EBRD se udružio s vlastima u Grčkoj oko programa za promicanje održivog turizma na dva najpopularnija turistička otoka u toj zemlji – na Rodosu i Santoriniju.
Inicijativa za planiranje upravljanja destinacijama koju financira Europska unija ima za cilj pomoći otočnim tvrtkama i lokalnim zajednicama da pronađu odgovore na izazove turizma, uključujući diverzifikaciju destinacija, smanjenje ovisnost o modelu „Sunce i plaža“ i suprotstaviti se prijetnjama „pretjeranog turizma“.

Početni fokus je na Rodosu i Santoriniju gdje program podržavaju gospodarske komore Dodekaneza i Kiklada . Program je proširen razvojem vodiča za upravljanje destinacijom za pripremu sličnih planova u drugim destinacijama diljem Grčke.
Planovi iskazuju prednosti i izazove razvoja turizma i pružaju dugoročnu strategiju za svaku od otočnih destinacija, identificirajući nužne inicijative za nastavak turizma u održivim uvjetima i definiranje uloga različitih dionika. Osim toga, vodič za obuku postavit će temelje za širenje relevantnih praksi u cijeloj zemlji.

Cilj je osigurati da se destinacije razvijaju, upravljaju i uspješno promiču na održiv, dugoročan i integriran način, s jasnim fokusom na potrebe ne samo turista, nego i poduzeća i stanovnika.
EBRD od 2015. ulaže u Grčku kako bi podržao gospodarski oporavak te zemlje. Banka je od početka svog poslovanja uložila u Grčku više od 2,7 milijardi eura.