DERTOUR barometar putovanja ljeto 2022.

Kako je pandemija promijenila ponašanje pri putovanju i rezervacijama

Izvor i foto: Turizmoteka/DERTOUR

DERTOUR, drugi najveći njemački turoperator, analizirao je ponašanje svojih gostiju prilikom rezervacija i putovanja u usporedbi s ljetom prije pandemije 2019. Koliko su turisti spremni dana provesti na odmoru ovo ljeto? Koliko udobnosti sebi dopuštaju? Koliko dugo putuju i koje su turističke destinacije na vrhu ljestvice popularnosti? DERTOUR putnički barometar ljeto 2022. odgovara na ova i mnoga druga pitanja.

"Dolazne rezervacije posljednjih mjeseci bile su daleko veće nego prije pandemije. I to nije sve: u ljeta 2022., naši turoperatori DERTOUR, Jahn Reisen, ITS, Meiers Weltreisen i Travelix također će imati veću prodaju nego u ljeto 2019.“, kaže dr. Ingo Burmester, direktor Touristik Central Europe. "Imamo novo normalno."
Unatoč enormnoj potražnji, uz malo fleksibilnosti, još uvijek posvuda ima slobodnih kreveta tijekom vrhunca turističke sezone.
Veći troškovi hotela: više zvjezdica, više all inclusive - želja za bezbrižnim komfornim odmorom
U prosjeku, turisti troše 51% više za boravak u hotelu. Konkretno, rezervirali su više kategorije hotela i više all inclusive obroka.
Hoteli s tri zvjezdice ili manje rezervirani su rjeđe nego prije pandemije: u ljeto 2019. 40% gostiju i dalje je biralo te kategorije. Ove godine nešto više od četvrtine, odnosno 28 posto, rezerviralo je hotele s najviše tri zvjezdice. To je punih 12 postotnih bodova manje nego prije tri godine.

Većina turista rezervira hotele s četiri zvjezdice : više od polovice gostiju (51%) ovog ljeta odlazi u hotel s četiri zvjezdice. To je 4 postotna boda više nego 2019., kada je njihov udio iznosio samo 47 posto.

Povećana je i potražnja za hotelima s pet zvjezdica : dok se u ljeto 2019. samo 13% gostiju odlučivalo za hotel s pet zvjezdica, sada ih je 21%. Ovo ljeto svaki peti gost ljetuje u hotelu s 5 zvjezdica.

Gotovo tri četvrtine gostiju (73%) rezervira hotele s četiri i pet zvjezdica . U 2019. to je bilo samo 60%.

Osim veće udobnosti, putnici si ovo ljeto žele priuštili i više uživanja: dok je u 2019. svega 11% gostiju odabralo all inclusive catering, njihov je udio ovoga ljeta 21%, gotovo dvostruko više nego prije tri godine. Petina turista ovog ljeta priuštila si je potpuni program uživanja i stoga se odlučuje za sveobuhvatno bezbrižan odmor bez dodatnih troškova za obroke na odredištu odmora.
Istodobno, doručak , koji je i dalje najčešće rezervirana vrsta prehrane, odabire tek polovica turista (50%), u odnosu na 56% u 2019. godini.

All inclusive je potisnuo polupansion s drugog na treće mjesto: samo 16% gostiju bira polupansion u ljetu 2022., 2019. nešto manje od četvrtine (23%).

Odredišta oko Mediterana tradicionalno su omiljena njemačkim turistima na kratkim i srednjim rutama. Ove su godine, međutim, još više traženi nego u ljeto 2019. "Ogromna želja za putovanjima ovog ljeta ponovno vuče turiste dalje. Ljudi žude za onim ljetnim, sunčanim i bezbrižnim osjećajem", napominje Sven Schikarsky. "Oni žele stabilno lijepo vrijeme i vole sunce i more u drugim zemljama. Drugačiju kuhinju, drugačiji jezik - to stvara veći odmak od svakodnevnog života, a to povećava kvalitetu odmora za mnoge ljude."

Potražnja za odmorom u Njemačkoj je u skladu s tim opala. To znači da je Njemačka ovog ljeta na ljestvici popularnosti pala na četvrto mjesto, na prvom mjestu je Španjolska, neprikosnoveni miljenik gostiju, za kojom potražnja još više raste (+2%), a na drugom je Turska , s porastom koji ju je katapultirao naprijed za senzacionalnih 76%. Grčka je na trećem mjestu, ali je s rastom od 17 posto još traženija nego prije tri godine.

Ako pogledate najpopularnija odredišta za kupanje na kratkim i srednjim rutama, Italija je napredovala na 4. mjesto, a Egipat među prvih 5. U usporedbi s ljetom 2019., ta je zemlja za odmor zauzela dva mjesta viša na ljestvici zahvaljujući porastu gostiju od nevjerojatnih 15% te je u ljeto 2022. zauzela peto mjesto, odmah iza Italije, među najpopularnijim odredištima za kupanje na kratkim i srednjim udaljenostima.

Top 5 kratkih i srednjih letova ljeta 2022. (u usporedbi s ljetom 2019.)

1. Španjolska (+2%)
2. Turska (+76%)
3. Grčka (+17%)
4. Njemačka (-35%)
5. Italija ( -41%)

Top 5 destinacija za kupanje na kratkim i srednjim udaljenostima ljeto 2022. (u usporedbi s ljetom 2019.)

1. Španjolska (+2%)
2. Turska (+76%)
3. Grčka (+17%)
4. Italija ( -41% )
5. Egipat (+15%)

Španjolska drži svoju najbolju poziciju i postiže rezultate svojom regionalnom raznolikošću s Balearskim otocima, Kanarskim otocima i španjolskim kopnom, kao i raznolikom hotelskom industrijom. Zvijezda padalica ovog ljeta, Turska, oduševit će turiste prekrasnim pješčanim plažama, raznolikim kulinarskim delicijama, ali i vrlo dobrim hotelima i odličnom all inclusive ponudom. Uspjehu pridonosi i veći izbor atraktivnih ponuda putovanja u Tursku koje su dostupne njemačkom tržištu.

Grčka može nastaviti svoju prošlogodišnju uspješnu priču i čak postaje sve popularnija među turistima zahvaljujući diferenciranoj ponudi za različite ciljne skupine. Odredište srca Italija ostaje među prvih pet najpopularnijih odredišta za kratke i srednje relacije, iako je u usporedbi s ljetom 2019. izgubila goste. Egipat postaje sve popularniji među turistima i uvjerava svojim prekrasnim pješčanim plažama i vrlo atraktivnim omjerom cijene i kvalitete.