Crna Gora: Otvoren Luštica Bay

Novi grad na Jadranu Luštica Bay otvoren je kao potpuno operativna i funkcionalna destinacija


Izvor : vijesti.me     Foto: lusticabay.com

Luštica Development na tivatskom dijelu poluotoka Luštica razvija projekat Luštica Bay koji podrazumijeva izgradnju sedam hotela, dvije marine, golf teren sa 18 rupa, oko 2.000 stanova, vila i porodičnih kuća, te sve nužne sadržaje za život grada
Hotel "The Chedi" otvorili su predsjednik borda direktora i vlasnik kompanije Orascom Development Holding, Samih Saviris, premijer Crne Gore Duško Marković i Johan Berlandt, predsjednik Borda direktora belgijske Besix grupe.

Novu nautičku luku Marinu Luštica Bay, presijecanjem vrpce, otvorili su Kalid Bišara, CEO Orascom development Holding, Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i financijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, i Siniša Kusovac, predsjednik općine Tivat.
Marković je čestitao kompanijama Orascom Development Holding i Luštica Development na završetku radova na izgradnji prvog od sedam planiranih hotela na projektu Luštica Bay.

Otvaranjem hotela otvoreno je i 171 novo radno mjesto.
"Kruna dosadašnjeg rada je večerašnja proslava otvaranja hotela The Chedi zajedno s dijelom ove impozantne marine koja će dodatno pozicionirati našu zemlju na mapi elitnog nautičkog turizma na Sredozemlju", dodao je Marković.

Na dijelu poluotoka Luštica koji je obuhvaćen projektom nije bilo komunalne, prometne niti druge infrastrukture, što Lušticu Bay čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori. Marković je ponovio da za Vladu nema važnijeg posla od brze izgradnje sveukupne infrastrukture kako bi unaprijedili turističku ponudu Crne Gore i cijelu ekonomiju, te da je valorizacija aerodroma prioritet svih prioriteta. Vrijednost projekta procijenjena je na 1,1 milijardu eura.

"Zato je prioritet Vlade i nadležnih resora da i dalje radimo na jačanju konkurentnosti Crne Gore kao investicijske destinacije, ostvarujemo komunikaciju s investitorima koji imaju financijskog kapaciteta i međunarodni kredibilitet da u partnerskom odnosu stvaramo novu vrijednost u Crnoj Gori i nove prilike za naše građane", zaključio je Marković.
Izvršni direktor Luštica Development nacionalne projektne kompanije odgovorne za razvoj Luštice Bay, Daren Gibson rekao je da je ta kompanija već spremna za nove izazove i dostignuća.

"Bez obzira da li se radi o nekom od sljedećih šest planiranih hotela, našem golf terenu sa 18 rupa, bolnici, školi, prvoj fazi Centrala - komercijalnog i administrativnog centra grada koji se rađa, budite sigurni da, dok se mi večeras ovdje družimo, nova poglavlja priče o Luštici Bej, već se pišu", rekao je Gibson.

"Vođeni vizijom našeg predsjednika Samiha Savirisa, bez kojeg ovaj projekat doslovno ne bi postojao, kao i vizijom i podrškom predsjednika Mila Đukanovića, bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i bivšeg gradonačelnika općine Tivat Dragana Kankaraša, koncept zaljeva Luštica, kako ga razumijemo danas je rođen; koncept koji je toliko upečatljiv u perspektivi, da ga je podržala i značajna večina u Skupštini Crne Gore", podsjetio je Gibson.