Britanska putovanja u 2020. godini

Više grčkih odredišta i daleko više potreba za morem i suncem


Izvor :Turizmoteka       Foto: visitlondon.com

Ova godina dramatično je promijenila planove svih, ali i način putovanja. Welcome Pickups analizirao je ponašanje putnika, uspoređujući posljednjih šest mjeseci (1. ožujka - 30. rujna) s točno istim vremenskim razdobljem prije samo godinu dana, kako bi se vidjelo gdje su Britanci putovali ove godine u odnosu na to kamo su putovali 2019. Evo nalaza:

Grčka odredišta sada su na vrhu liste za putnike u Velikoj Britaniji

Prošle godine tri su se španjolska odredišta našla u prvih pet odredišta za britanske turiste. 17% svih putnika išlo je u Barcelonu, 6% u Sevillu i 5% u Madrid. Posljednjih šest mjeseci putovanja pokazalo je pomicanje sa španjolskih odredišta na grčka. Atena je postala mjesto broj jedan (16% putnika), a i Kreta (6%) i Krf (4%) našla su se među prvih pet odredišta za Britance.

Mnogi britanski putnici od tada su postali samostalni putnici

Više od 32% onih koji su putovali ove godine, prošle godine učinili su to sa svojom obitelji. To je u međuvremenu palo na 22% svih putnika. Isti trend primijećen je i kada je riječ o putovanjima s prijateljima. Sada je samo 14% putnika u posljednjih šest mjeseci putovalo sa svojim prijateljima, prošle godine njih 17% putovalo je s prijateljima.

Zabilježen je blagi porast broja Britanaca koji putuju sa svojom partnericom(39% u posljednjih šest mjeseci 2020, 35% u 2019. ). Međutim, najveći pomak zabilježen je u samostalnim putovanjima. Sada ona čine 26% kod britanskih putnika, u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je samo putovalo 16% turista.
Zabilježen je porast broja britanskih putnika koji su na odredištu boravili više od sedam dana. U posljednjih šest mjeseci 14% putnika zadržalo se duže od 7 dana, a prošle godine bilo ih je samo 6%.

Ove godine more i sunce glavna su briga putnika koji dolaze iz Velike Britanije

Uživanje u moru i suncu uvijek je bilo prioritet za britanske turiste, no ove je godine to mnogo važnije nego što je bilo u prošlosti. U istom šestomjesečnom razdoblju prošle godine, 38% putnika odabralo je more i sunce kao glavni interes za svoj odmor. Ove godine je to postalo glavni razlog za 54% svih putnika.

Istraživanje mjesta i probavanje lokalne kuhinje i dalje su glavni interesi i ove i prošle godine, međutim posjećivanje muzeja više nije na popisu Britanaca za 2020. godinu.