Britancima je ljeto na Balearima još daleko

Očekuje se pad BDP-a na Balearima za 31,6%Izvor: Turizmoteka                Foto: marinareservation.com

Britanski turisti teško će se ovog ljeta vratiti na Balearske otoke zbog "odgođenog" zatvaranja Velike Britanije.
Otoci Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera rekli su da ne očekuju turiste u svibnju, lipnju ili srpnju zbog pandemije Covid-19. Svi komercijalni letovi putnika trenutačno su zabranjeni.


Ministar turizma Iago Negueruela rekao je da bi turistička aktivnost mogla započeti 'minimalno' u kolovozu, ali sa samo 25% uobičajenog broja posjetitelja. Rekao je da bi se ta brojka mogla postupno povećati na 50% u sljedećim mjesecima.
Međutim, nagovijestio je da će se određene zemlje, uključujući Veliku Britaniju, koje su trebale duže vremena poduzeti mjere za ograničavanje širenja koronavirusa, duže suočavati s zabranom posjete Balearima.

"Postoje zemlje poput Velike Britanije kojima je predugo trebalo usvojiti mjere zaštite i to nas također dovodi u drugačiju situaciju u odnosu na njih", rekao je on lokalnim medijima.
Otkazivanje najvećeg dijela turističke sezone trebalo bi stajati Baleare oko 9,2 milijarde eura, a očekuje se da će BDP pasti za 31,6% prema otočkom ministarstvu rada.
Očekuje se da će na njihova četiri otoka biti izgubljeno gotovo 150.000 radnih mjesta, a ministri su priznali da će Ibiza i Formentera, koji se najviše oslanjaju na turizam, vjerojatno biti najteže pogođeni.
Baleari su prošle godine privukli 13,6 milijuna turista, od kojih je gotovo trećina bila iz Britanije, njezinog najvećeg prekomorskog tržišta, tek nešto većeg od Njemačke.