Baleari: Tisuće otpuštenih zbog koronavirusa

Idući tjedan prestaju s radom svi hoteli

Izvor: Turizmoteka              Foto: spain.info

Tisuće tvrtki na Balearskim otocima počele su aplicirati za privremeno otpuštanje svojih zaposlenika.
U veljači je bilo 441.667 zaposlenih, a stručnjaci predviđaju da će otprilike trećina njih zatražiti pomoć.

Balearski otoci postigli su socijalni sporazum između vlade, poslodavaca i sindikata kako bi se ubrzali administrativni postupci i kako bi naknada za nezaposlene mogla biti isplaćena u najkraćem mogućem roku.

"Radnici će dobiti plaće što je prije moguće", rekao je ministar, koji je naglasio da mu je prioritet zaštita zaposlenika i sprečavanje otpuštanja radnika. Također je rekao da tvrtke koje procesuiraju ERTE više sile mogu imati koristi od dodatka na doprinose za socijalno osiguranje.
Privremena otpuštanja zahvatit će tvrtke u svim sektorima i veličinama na Balearskim otocima. Aktivnost u sektoru turizma, koji je jedan od najteže pogođenih, potpuno je paralizirana i to će imati utjecaj na mnoge druge tvrtke.
Oko 200 hotela još je bilo otvoreno u nedjelju, ali se postupno zatvaraju i predviđa se da će svi biti zatvoreni do sljedeće srijede.

Generalna uprava rada već je povećala broj zaposlenih od jedne do 26 osoba kako bi pomogla u obradi zahtjeva, a također planira produžiti dnevno radno vrijeme. Svatko tko ima bilo kakvih nedoumica ili pitanja trebao bi nazvati Vladin telefon za pomoć na broj 900 101 798.