Anketa o stanju prodaje putovanja za ljeto 2018.

Turska i Island ostvarili su najveći rast s 28%, odnosno 24%

Izvor i foto: ECTAA/UHPA

Unataoč blagom padu rezervacija tijekom svibnja i lipnja, većina europskih tržišta bilježi dobru prodaju putovanja za ljeto 2018. godine

Prema rezultatima kratke telefonske ankete koju je proveo ured ECTAA-e 11. lipnja 2018., tržišta 10 zemalja za koje je ECTAA dobila podatke, bilježe dobru prodaju. Predstavnici nekoliko tržišta izjavili su da se tijekom svibnja i lipnja osjetio blagi pad broja rezervacija, najvjerojatnije iz razloga što su ljudi manje skloni putovati zbog Svjetskog nogometnog prvenstva i uglavnom dobrog vremena u Europi. Osim toga, predstavnici nacionalnih udruga turističkih agencija koji su sudjelovali u anketi, istakli su probleme u vezi specifičnih stanja na pojedinim tržištima (najava štrajkova, sigurnost, overbooking itd.).

Stanje prodaje putovanja:

Tržišta koja bilježe dobru prodaju aranžmana su Grčka, Portugal, Cipar, Bugarska i dr. Oporavljaju se tržišta Turske, Egipta i Tunisa. Stagnacija prodaje putovanja zabilježena je za tržišta Španjolske i SAD-a. Razlozi mogu biti u sve ranijim i direktnim rezervacijama putnika te, kada se radi o dobavljačima, manjak kapaciteta u zračnom prijevozu koji se npr. pojavio na austrijskom i švicarskom tržištu zbog insolventnosti zračnih prijevoznika. Više detalja o rezultatima ankete možete pronaći ovdje.

Izvješće Europske komisije za turizam za prvi kvartal 2018. (ETC 1st quarter report) daje pregled međunarodnih turističkih dolazaka u Europu. U 2017. zabilježen je porast od 8% u međunarodnim turističkim dolascima. Turska i Island ostvarili su najveći rast s 28%, odnosno 24%. Vrlo dobre rezultate ostvarili su Crna Gora (+ 19%), Srbija (+ 18%), Malta (+16), Slovenija, Hrvatska, Cipar itd.

ETC predviđa da će se, zahvaljujući povoljnim gospodarskim kretanjima, rast putovanja nastaviti u 2018. godini. Međutim, očekuje se porast cijena zrakoplovnih karata i cijena hotelskog smještaja, čime će biti skuplje putovati u Europu. Rast će se nastaviti, ali sporije. Više pročitajte ovdje.