Airbnb izdvaja 250 milijuna USD za pokriće troškova otkaza

Domaćini mogu aplicirati za potpore do 5000 dolara

Izvor: Turizmoteka        Foto: Airbnb

Airbnb je odvojio 250 milijuna funti kako bi pomogao u pokrivanju troškova otkaza zbog pandemije, te pokreće fond za pomoć domaćinima koji se 'bore da sastave kraj s krajem'.
Airbnb će domaćinima platiti 25% onoga što bi inače dobili putem svoje politike otkazivanja za datume prijave između 14. ožujka i 31. svibnja. Plaćanja započinju u travnju.
Gosti koji su učinili rezervacije do 14. ožujka i dalje će moći otkazati i dobiti standardni povrat ili proviziju putnog kredita u iznosu od 100% onoga što su uplatili.

Pored toga, Airbnb stvara Fond za pomoć Superhost-u sa 10 milijuna dolara za "superhostove" i dugogodišnje "iskustvo" domaćina koji se bore da sastave kraj s krajem. Od sljedećeg mjeseca domaćini mogu aplicirati za potpore do 5000 dolara koje nije potrebno vratiti.

"Naši zaposlenici započeli su ovaj fond s donacijama od milijun dolara iz vlastitih džepova, a suosnivači Airbnb-a Joe Gebbia, Nate Blecharczyk i ja stavili smo u fond 9 milijuna dolara", rekao je  izvršni direktor Brian Chesky.

U svojoj poruci Chesky je rekao: "11. ožujka, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, suočili smo se s dilemom. Ako dopustimo gostima da otkažu i dobiju povrat novca, znali smo da to može imati značajne posljedice na posljedice za nas i naše partnere“.
"Ali nismo mogli dopustiti da se gosti i domaćini dovedu u nesigurnu situaciju. Odlučili smo da moramo dopustiti našim gostima da otkažu i dobiju puni povrat novca, uključujući sve naše naknade. Međutim, iako vjerujem da smo učinili pravu stvar u određivanju prioriteta za zdravlje i sigurnost, žao mi je što smo ovu odluku priopćili gostima bez savjetovanja s vama - kao što bi partneri trebali.
Iako to možda nije tako ispalo, mi smo partneri. Kad vaš posao pati, naš posao pati. Znamo da se trenutno mnogi od vas muče, i zato smo odlučili pomoći vam i ne samo na riječima. "