80 posto Nijemaca ne želi ići na odmor u Tursku

Reakcija je to na objavu njemačkog ureda za vanjske poslove na izjave o hapšenju u Turskoj onih koji su sudjelovali na protestima u Njemačkoj

Izvor: Turizmoteka            Foto: TUI FAMILY LIFE Ephesus 

Većina Nijemaca ne želi putovati u Tursku zbog trenutne političke situacije. To je rezultat ankete Civey koju je naručio Tagesspiegel. Gotovo 80 posto isključuje putovanje u tu zemlju. 66,8 posto ispitanika odbacilo je putovanje u Tursku "u svakom slučaju". Oko jedan od pet ispitanika nije impresioniran događajima i može nastaviti zamišljati putovanje u Tursku.

Njemački Savezni ured za vanjske poslove nedavno je pooštrio sigurnosne savjete za putovanje u Tursku. Odgovor je to na sukob između vlada u Berlinu i Ankari. Turska je početkom mjeseca odbila akreditirati tri njemačka novinara . Dopisnik Tagesspiegela Thomas Seibert i redatelj studije ZDF Jörg Brase tada su morali napustiti Tursku.

Pozivajući se na povlačenje akreditacija, Ministarstvo vanjskih poslova navodi da se ne može isključiti da će " turska vlada poduzeti daljnje mjere protiv predstavnika njemačkih medija i organizacija civilnog društva". Izjave koje, prema njemačkom shvaćanju zakona, pokriva sloboda izražavanja, mogu dovesti do ograničenja i kaznenih postupaka u Turskoj .

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova u Ankari kasnije je priopćeno kako su riječi turskog ministra unutarnjih poslova "očito izvan konteksta i iskrivljene". „Turisti iz Njemačke i svih drugih zemalja uvijek su dobrodošli u Turskoj“ rečeno je u tom priopćenju.

U 2018. godini broj gostiju iz Njemačke povećao se za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 4,5 milijuna. Turska se tako vratila iza Španjolske i Grčke na treće mjesto najpopularnijih inozemnih odredišta Nijemaca.