54% Europljana planira putovati unutar EU u sljedećih šest mjeseci

Samo 11% Europljana razmišlja o putovanju izvan Europe


Izvor i foto: Turizmoteka/ETC

Oko 54% Europljana planira putovati Europom tijekom sljedećih šest mjeseci. To je otkrilo istraživanje koje je u deset europskih zemalja provela Europska komisija za putovanja (ETC), a podržala Europska unija.

Istraživanje je provedeno u europskim zemljama koje su poznate po velikom broju izvornih tržišta, poput Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nizozemske, Španjolske, Švicarske, Poljske, Austrije i Belgije.
54% ispitanika namjerava putovati u sljedećih šest mjeseci, dok 26% navodi da planiraju putovati do studenog 2020. Putovanje Europom je za njih najbolji izbor, a 41% ih namjerava putovati unutar vlastite zemlje, a 39% u druge zemlje EU. Samo 11% razmišlja o putovanju izvan Europe u idućih šest mjeseci.

Prema studiji ETC-a, sudionici su se složili da je Europi potreban hitan usklađeni pristup kako bi oživjela turistički sektor. Istraživanje je također otkrilo da su europski građani željni ponovnih putovanja, ali su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraza koronavirusom, što bi ih moglo natjerati da stave putovanja na čekanje.
Zemlje poput Španjolske, Francuske i Italije i dalje su među omiljenim odredištima europskih građana, unatoč tome što su od pandemije među najugroženijima.

Za građane koji planiraju kratkoročno putovanje bitni su čimbenici fleksibilne politike otkazivanja (11%), zajedno sa socijalnim distanciranjem u letovima i transportu (9%) i potpuno ukinuta ograničenja putovanja (9%).

Ranije ovog mjeseca, predsjednik ETC-a Luis Araujo naglasio je da Europska unija mora djelovati koordinirano kako bi spasila sredstva za život milijuna ljudi koji ovise o turističkoj industriji.