„ Monitoring sentimenta za domaća i unutareuropska putovanja - val 6 “

Istraživanje Europske komisije za putovanja(ETC)

Izvor i foto: Turizmoteka/ETC

Putnički sentimenti zagrijavaju se s pogledom na ljeto, ali Europljani su zabrinuti kako bi maksimalno iskoristili svoje odmore
-56% Europljana gleda pozitivno prema ljetovanju, dok samo 27% nerado putuje u sljedećih šest mjeseci
-1 od 2 Europljana osjeća se sada optimističnije prema putovanjima kao rezultat uvođenja cjepiva
-Ograničeni opseg prazničnih aktivnosti, zbog ograničenja COVID-19, opterećuje svijest Europljana

Nada ljetnih bjegova potiče raspoloženje za putovanje kod Europljana, jer većina (56%) kaže kako će na godišnji odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Za usporedbu, samo 27% ispitanika još uvijek nije voljno putovati u sljedećih šest mjeseci. Rezultati su to istraživanja objavljenom u najnovijem izvješću „ Monitoring sentimenta za domaća i unutareuropska putovanja - val 6 “ [1] koje je objavilo Europsko putničko povjerenstvo (ETC).
To mjesečno izvješće pruža ažurirane uvide o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana u pogledu vrsta odredišta i iskustava, razdoblja odmora i strepnji vezanih za putovanja u sljedećim mjesecima.

Uvođenje cjepiva povećava povjerenje u ljetna putovanja

Unatoč tromom početku uvođenja cjepiva u Europu, samopouzdanje putnika nastavlja rasti, pobuđujući nade u brži oporavak. Istraživanje pokazuje da 48% ispitanika dijeli osjećaj optimizma u vezi s planiranjem putovanja, vođen razvojem i odobravanjem cjepiva COVID-19. Samo 21% nije optimistično u vezi s planiranjem putovanja, bez obzira na cijepljenje.

Među europskim putnicima, njih 9 od 10 već ima određeno vrijeme odmora, uglavnom srpanj i kolovoz (46%). Njih 29% navodi da na svoje sljedeće putovanje namjerava krenuti još prije, u svibnju ili lipnju. Od njih je 49% spremno otputovati u drugu europsku zemlju, dok se 36% odlučuje za boravak u vlastitoj državi.
Dok Europljani počinju razmišljati o ljetnom bijegu, središte pozornosti pada na to može li se u nadolazećim praznicima uživati u potpunosti. Najviše Europljane brine opasnost od karantene (16 %).

13% ispitanika smatra da posjećivanja barova i restorana predstavljaju određeni stupanj rizika za njihovo zdravlje. U međuvremenu, zrakoplovna putovanja još uvijek su na vrhu popisa rizika od virusa, a 17% Europljana identificira letenje kao potencijalno opasno.

Poljaci i Talijani najpozitivniji su prema ljetnim putovanjima

Iako su ljetni praznici na listi želja većine ispitanih Europljana, zemlje se razlikuju u stupnju entuzijazma. Poljaci (79%) i Talijani (64%) zagovaraju trend planiranja bijega prije kraja kolovoza, a slijede ih austrijski (57%), njemački i nizozemski (oba 56%) stanovnici. Talijani se naginju domaćim putovanjima (53%), dok 2 od 5 ispitanika ima jasnu sklonost putovanjima u inozemstvo.
Cjelovit sažetak istraživanja možete preuzeti OVDJE.