Vozači premijeru: Vaše ignoriranje dovest će do kolapsa cijeli sustav javnog prijevoza

"Najavljujemo djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH"

 Izvor i foto: LIDER

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) nemaju više strpljenja čekati odgovor Vlade na zahtjeve koje su im postavili – uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima te dodjela statusa službene osobe vozačima autobusa zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada.

Posljednji put u dva odvojena pisma s tim su se zahtjevima 19. srpnja obratili premijeru Andreju Plenkoviću te ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru gospodarstva Damiru Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, ali odgovore nisu zaprimili.

“SRAMOTA. Niti na jedno pismo nismo dobili nikakav povratni odgovor, ignorirali ste nas i naše članove te 7 000 zaposlenika koji svaki dan obavljaju uredno svoj posao. Zbog svega toga najavljujemo djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019.”, izjasnili su se sindikati koji se nemaju namjeru pomiriti s ignoriranjem njihovih zahtjeva.

Evo što su još naveli u svom priopćenju koje potpisuju predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak i USVPRH-a Anto Jelić:

“Vaše ignoriranje nas 7 000 radnika će dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Na taj način Vi i Vaši ministri ste pokazali što mislite o hrvatskome radniku prije svega vozaču autobusa koji radi vrlo odgovoran posao, ponizili ste nas i naše zanimanje. Vi i Vaši ministri niste odgovorili niti na jedno pitanje zašto je Hrvatska vlada ostavila na milost i nemilost Hrvatske javno linijske prijevoznike putnika autobusima neuređenom tržištu bez ikakve zaštite, a zaštitila HŽ Putnički prijevoz i Jadroliniju i sve domaće prijevoznike u linijskom pomorskom prijevozu putnika, sa koncesijama i milijunskim subvencijama.

Također gospodine Predsjedniče vlade RH zašto ste zaštitili kapetane brodova, mornare, strojovođe, konduktere u vlakovima, a DISKRIMIRALI vozače autobusa i automehaničare koji su i deficitarna zanimanja. Zašto šutite kod svakodnevnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja vozača autobusa ( svježi primjer od 07.08.2019. godine vozač „ Promet“ Split ).

Niste odgovorili ni zašto su države EU u okruženju uredile javno linijski prijevoz putnika autobusima sukladno uredbi EU i pozitivnim propisima. Kako na nijedno od navedenih pitanja niste niti želite odgovoriti niti Vi niti Vaši ministri nama nije ništa drugo preostalo nego da 23. kolovoza 2019. najavljujemo djelomičnu obustavu rada na svim linijama u cijeloj RH. Naš rad se odvija na cesti i na cesti ćemo tražiti svoja prava. Smatramo da jedino na takav način možemo doći do naših prava, pravo da ne budemo diskrimirani, pravo na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, pravo na jednakost, pravo da se ne iseljavamo iz RH. Nadamo se da ćete ovaj puta ozbiljnije shvatiti naše zahtjeve, inače će te Vi biti odgovorni za štete koje će se počiniti.”