Uspješna virtalna prezentacija Kvarnera

“Vina Kvarnera u Sloveniji”

Izvor i foto: Turizmoteka/TZ Kvarner

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” 25. veljače 2021. godine održana je virtualna vinska degustacija i promocija turističke destinacije Kvarner.

Bila je to zapravo vinska radionica i prezentacija “Vina Kvarnera u Sloveniji” na kojoj su sudjelovali predstavnici raznih slovenskih medija, kao i onih specijaliziranih za vino, gastronomiju, lifestyle: Revija Vino, Dober tek, Pet zvezdic, Media24, portal Ovinu.si, portal e-morje, Delo, Večer.

Degustaciju je iz Ljubljane, uz podršku vinara s Kvarnera, vodila poznata sommelierka Mira Šemić, autoritet europske vinske scene, s diplomom čuvene londonske vinske škole WSET, s austrijskom titulom “Wineakademiker” i brojnim priznanjima, a istaknuta je ambasadorica slovenske enogastronomije.
Cilj događanja je bio predstaviti Kvarner kao bogatu eno-gastro destinaciju za turiste i posjetitelje iz Slovenije, pa je online susret trajao nešto više od sat vremena i svi su se sudionici uključili u raspravu o vinima, o njihovim karakteristikama i sljubljivanju vina i hrane.

Vinari koji su predstavili svoja vina su Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, „Plovanić vina“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.
Svi sudionici kušali su pet kvarnerskih vina koja su sva kontroliranog zemljopisnog podrijetla s Kvarnera:

• pjenušac autohtone bijele kvarnerske vinske sorte žlahtine “Gospoja“ Poljoprivredne zadruge Gospoja s Vrbnika koji je dobitnik prestižne nagrade – Najbolji pjenušac istočne Europe na međunarodnoj izložbi Vinitaly 2019. i srebrne medalje PAR Wine Award International 2016., a kojeg je predstavio enolog poljoprivredne zadruge Anton Brusić;

• pjenušac autohtone bijele kvarnerske vinske sorte žlahtina “San Marino” Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog koji je dobitnik prestižne nagrade – šampion Hrvatske autohtone sorte na izložbi Vina od davnina 2020. godine, a kojeg su predstavili vinar Miroslav Palinkaš i enolog Marijo Jeličić;

• bijelu kupažu (iz vinograda) autohtonih kvarnerskih vinskih sorti verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole “Belica” Plovanić vina s Kastva koja je ujedno autohtono vino Grada Kastva i dobitnik prestižne zlatne medalje na izložbi Vina od davnina 2019. godine, a koju je predstavio vinar Dejan Rubeša;

• najpoznatiju bijelu autohtonu kvarnersku vinsku sortu “Žlahtina” Vinarije Šipun s Vrbnika koja je proglašena za najbolju žlahtinu 2007., 2008. i 2009. godine u Vodiču kroz vina Hrvatske u izdanju Vinarta, a koju je predstavio vinar Ivica Dobrinčić koji je od nedavno i predsjednik udruženja „Vina Kvarnera“ i

• autohtonu crnu kvarnersku vinsku sortu “Sansigot” Kuće vina Ivan Katunar s Vrbnika koja je dobitnik srebrne medalje na PAR Wine Award International 2020. i zlatne medalje na izložbi Vina od davnina 2019. godine, a koju su predstavili supružnici Egle i Ivan Katunar; vinarija je dobitnik i zlatne povelje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2019. godine i zlatne diplome Way to Croatia: priče o vinu i tradiciji.

Nit vodilja ove online degustacije je promocija i predstavljanje Kvarnera kao bogate, sadržajne eno–gastro destinacije koja ima što za ponuditi zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima i vinarima, te promiče popularizaciju vina Kvarnera i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti, a jedan od načina su edukacije o kvarnerskim vinima. Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnih festivala vina i vinskih radionica, moderna tehnologija i epidemiološka ograničenja otvorila su novu priliku i način rada, te mogućnost šire promocije vina Kvarnera, pa je Turistička zajednica Kvarnera slovenskim medijima prezentirala kvarnerska vina virtualnim putem. Vinari s Kvarnera pozvali su sudionike da uživaju u pjenušcima i vinima, kao i da saznaju ponešto o autohtonim kvarnerskim vinskim sortama i posjete njihove vinarije na Kvarneru, čim to bude moguće.

 dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera:
„Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju ogroman značaj. Posjetitelji, i strani i domaći, u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima, pri čemu su vinarije s kušaonicama mjesta koja turisti žele posjetiti. Omiljena su, tako, vina koja se ne mogu drugdje piti, nego baš u destinaciji koja povezuje okusom.

A koliko je naša snaga i potencijal u tome, mogli smo se uvjeriti na ovom neobičnom virtualnom događanju, koje je uspjelo pod nazivom “Vina Kvarnera u Sloveniji” na više od sat vremena transportirati nas u svijet uživanja u raznolikosti kvarnerskih vina. Vjerujem da zanimljiva vinska scena Kvarnera može postati motiv i razlog dolaska turista na Kvarner, što će regiju jače pozicionirati kao destinaciju izvrsnih vina. Današnja online prezentacija bila je svojevrsno inauguracijsko predstavljanje udruženja kvarnerskih vinara Vina Kvarnera na inozemnom tržištu, a za TZ Kvarnera ujedno i prigoda da najavi novi brand Kvarner Wines, koji je definiran u suradnji s udruženjem, a objavit će se uskoro i uvesti nas u proljetni ciklus turizma, vinogradarstva i gastronomije. Sretni smo da se Kvarner, koji je poznata destinacija gastronomije, gdje gosti nalaze najbolja mjesta za gastro užitke pod oznakama Kvarner Gourmet i Kvarner Food, može ovako potvrditi i kao destinacija izvrsnih, autohtonih vina, što lijepo zaokružuje turističku ponudu.

Zahvaljujem sudionicima i sa zadovoljstvom mogu najaviti da se naša suradnja, vjerujem, na obostrano zadovoljstvo nastavlja. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s “Ostanimo zdravi”, ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala “Ostanimo zajedno”.“

 Ivica Dobrinčić, predsjednik udruženja Vina Kvarnera:
„Sjajan način promocije i popularizacije autohtonih vinskih kvarnerskih sorti i fantastičnih Vina Kvarnera uz neprekidnu podršku i suradnju s Turističkom zajednicom Kvarnera pravi su put ka izgradnji brenda Vina Kvarnera i destinacije specifičnog oblika vinskog turizma. Na našu sreću, Kvarner je bogat i “blagoslovljen” autohtonim vinskim sortama, a vina tih sorti imaju dominantnu ulogu i glavne su zvijezde vinske scene Kvarnera.“

 Mira Šemić, sommelierka - voditeljica degustacije na prezentaciji „Vina Kvarnera u Sloveniji“:
“Degustacija izvrsnih vina još je jedan motiv za otkrivanje prekrasnog Kvarnera, koji je tako blizu nama iz Slovenije. Ne samo sunce, more, dobra hrana, ljubazni domaći stanovnici, već i izvrsna vina poziv su za posjetu i uživanje. Vina se proizvode od autohtonih sorti koje uspijevaju samo na području Kvarnera - sočna bijela žlahtina; posebna vrsta od pet sorti koje rastu u Kastvu i zovu se Belica; još jedno posebno - crno vino Sansigot (Suščan) od sorte koja se proširila s otoka Suska. Sve ove sorte grožđa i vina pravi su odraz teritorija. U čaši ćemo naći brojne voćne arome, nježne mirise brnistre, lipe i suhe trave, mineralnost mora s ugodnim nižim alkoholima. Dobili smo novi motiv za posjet kvarnerskih vinara i degustaciju njihovih vina, čime će naše uspomene biti još življe i životopisnije.”

 Mr.sc. Metka Bradetić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji:
“U ovim specifičnim vremenima brojnih ograničenja druženja i putovanja turistička promocija zasigurno predstavlja određene izazove te iziskuje nove načine predstavljanja i približavanja našoj publici. Stoga smo sa ovom virtualnom enološkom radionicom željeli etabliranim i specijaliziranim turističkim novinarima približiti Kvarner kao zaokruženu destinaciju koja uz prekrasnu prirodu prepunu raznolikosti nudi izvrsnu enološku ponudu autohtonih kvarnerskih vina. Na taj način smo okuse i mirise Kvarnera unijeli u domove slovenskih novinara, te im ponudili nešto više no samo sliku. Kvarnerska vina vratila su nas, barem na kratko, na Kvarner, a svakako se nadamo da ćemo ih što prije moći okusiti i u živo u Hrvatskoj odnosno na Kvarneru.”