Turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj

Dobri turistički rezultati podržali su rast gospodarskih pokazatelja

Izvor i foto: Turizmoteka/HUT

Nakon protekle dvije godine oblježene pandemijom koronavirusa u kojima se turizam pokazao kao grana koja može djelovati stabilizirajuće na hrvatsko gospodarstvo u kriznim uvjetima, ove godine turizam podržava nastavak snažne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj.

Dobri turistički rezultati podržali su rast gospodarskih pokazatelja u odnosu na prošlu godinu, kako u drugom tako i u aktualnom trećem ovogodišnjem kvartalu, što je dalo podlogu povećanju procjene stope rasta hrvatskog BDP-a od strane Hrvatske narodne banke na 5,5 posto za čitavu 2022. godinu. Uz rekordan porast pokazatelja potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, koji pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije, dobra sezona podržava dobre rezultate i u drugim dijelovima gospodarstva.

Fiskalizirana potrošnja u trgovini na malo je u Hrvatskoj u srpnju porasla za gotovo 16 posto, u djelatnosti prijevoz i skladištenju ostvaren je rast preko 60 posto, u umjetnosti, zabavi i rekreaciji čak 44 posto više. Tim brojkama Hrvatska ostaje među rijetkim zemljama u EU koja ulaskom u drugu polovicu ove neizvjesne godine i dalje ne bilježi usporavanje gospodarstva.

”Turizam je proteklih godina pokazao da ima znanja, iskustva i snage ostvariti najbolji rezultat na Mediteranu u kriznim vremenima. Ove godine pokazuje da je to sektor, među rijetkima u Hrvatskoj, koji ima potencijala za dodatan rast, privlačenje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje mnogo veće dodane vrijednosti. A za oslobađanje tog potencijala ključne su investicije. S obzirom na veliki izazov povećanih troškova poslovanja ove godine koji značajno smanjuju investicijski potencijal, a posebno troškova električne energije, ponovno apeliramo na Vladu da reagira na vrijeme adekvatnim mjerama. Naše simulacije su pokazale da bi porast cijena električne energije, u situaciji da svi u sektoru sklapaju nove ugovore, iznosio milijardu kuna, što je iznos jednak čitavoj prošlogodišnjoj dobiti sektora smještaja”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.