Sve više turista u Hrvatskoj

Rezultati iznad svih očekivanja


Izvor i foto: HRT
Autor: Kanazir/Podnevni dnevnik/HRT

Počeo je još jedan udarni turistički vikend. Rezultati su iznad očekivanja. U prvih 6 dana kolovoza ostvareno je 4 milijuna i 800 tisuća noćenja, što je gotovo 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U Hrvatskoj se odmara oko 815 tisuća turista, samo za četvrtinu manje nego u isto vrijeme lani. Istra je na prvome mjestu po broju gostiju.

- Gužve, promet gotovo na razini prošlogodišnjeg

Slovenaca i domaćih turista ima gotovo jednako kao i prošle godine. Nijemci su na čak 95 posto, a Poljaci su za desetinu premašili lanjski broj noćenja. Najviše noćenja bilježe privatni iznajmljivači, zatim kampovi i hoteli.

Na cestama i danas pojačan promet, na granicama čekanje

Kroz naplatnu postaju Lučko jučer je prema moru prošlo više od 37 i pol tisuća vozila - ni za deset posto manje nego istoga dana prošle godine.

- Današnji dan je prema podacima već na razini istog dana prošle godine. Očekujemo standardno, kao za svaku subotu i dane vikenda izrazito pojačan promet – izjavio je Perica Šiljeg, glavni inženjer u Sektoru za naplatu cestarine HAC-a.

Upozorenje na toplinski val

Svi koji se odmaraju na Jadranu sljedećih će dana moći uživati u suncu, ali uz upozorenje na toplinski val.

- Upozorenje prvenstveno se odnosi na tople noći koje se očekuju na tom području, kada temperatura zraka neće padati ispod 20 stupnjeva. Inače, dnevna temperatura zraka do sredine idućeg tjedna bit će uglavnom između 30 i 35 stupnjeva, u unutrašnjosti Dalmacije moguće i koji stupanj viša – napomenuo je Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

I dalje na distanci

Osim sunca i vrućine, čuvati se treba i koronavirusa. Rezultati koji premašuju očekivanja potvrđuju da turisti Hrvatsku i dalje smatraju sigurnim odredištem.