Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama

Dozvoljeno je uplovljavanje svih vrsta kruzera.

Izvor : Turizmoteka/HGK     Foto: TZG Dubrovnik

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 15. ožujka 2021.

Najnovije izmjene mjera odnose se između ostalog na:
- ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6,00 do 22,00 sata
Ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane, pića, napitaka i slastica mogu vršiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:
- osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti
- dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom
- dostavom iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe ( pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom takozvanim „drive in“ načinom.

Iznimno od protuepidemijske mjere ugostiteljskim objektima iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“ dopušteno je u zatvorenim prostorima usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente.

Također, danas je potvrđeno da će se dozvoliti  uplovljavanje svih vrsta kruzera.
Tekst odluke dostupan je na LINKU.

Mjera za očuvanje radnih mjesta nastavlja se i u ožujku, što će državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, a nastavit će se i mjera naknade fiksnih troškova, rečeno je u petak nakon sastanka predstavnika Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima poslodavaca. Uz mjeru za očuvanje radnih mjesta, koja je poprilično slična uvjetima koji su bili za siječanj i veljaču, potvrđeno je da se nastavlja i s naknadom fiksnih troškova.

Vlasnici ugostiteljskih objekata s obzirom na ograničen rad bez obzira na mogućnost otvaranja terasa moći će biti korisnici mjera uz dokaz pada prihoda od 40 ili 60 posto na više, sa skalama potpore (za očuvanje radnih mjesta) od 2.000 do 4.000 kuna, identična mjera kao prošlih 12 mjeseci.

Više možete pronaći u priopćenju OVDJE.