Split: Učenicima hrvatskih turističko-ugostiteljskih škola 10 medalja

32. godišnja konferencija Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu


Izvor i foto: Privredni.hr                     Autor: Jozo Vrdoljak

Tri zlata, dva srebra i pet bronci odličan je rezultat naših učenika postignut na upravo zatvorenoj 32. godišnjoj konferenciji Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu. Split je bio domaćin 32. godišnje konferencije European assocation of hotel and tourism schools, u sklopu koje se održalo natjecanje u 10 stručnih kategorija, sedam iz područja gastronomije, servisa i bara te tri iz hotelijerstva i turizma. U natjecanju je sudjelovalo više od 300 učenika i studenata iz 29 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana.

Zlatne medalje sa svojim timovima osvojili su Domagoj Badžim u kategoriji poslovanje recepcije, učenik 3. razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Toni Grgurević iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, koji se natjecao u kulinarskoj disciplini decathlon u sklopu koje su u pripremi jednog jela sudjelovala sva tri člana tima. Treće zlato osvojila je Anja Duričić, također učenica iz Dubrovnika i to u najslađoj kategoriji – priprema slastica. Dva druga mjesta, oba u kategorijama iz područja hotelijerstva i turizma osvojile su Ema Zavrtnik, maturantica Gospodarske škole Varaždin iz hospitality managementa i Nikolina Čoko u disciplini Predstavljanje turističke destinacije, maturantica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.

Bronce su u svoje škole ponijele Ana Pralija iz Turističko ugostiteljske škole Split, u kategoriji poznavanja i posluživanja vina i Dubrovčanka Laura Miloslavić, u kategoriji poslovanje recepcije. Predstavljanje turističke destinacije disciplina je u kojoj su naši učenici odnijeli najviše odličja, a treće mjesto podijelila su čak tri tima u sklopu kojih su se natjecale i maturantice Domenika Deže iz Osijeka te Lucija Pintarić iz Varaždina. Broncu je zaslužio Danijel Juratovac, učenik drugog razreda srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i to u najprestižnijoj kategoriji culinary arts. Natjecanje u ovoj kategoriji odvijalo se na način da natjecateljski timovi dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda.

Konferencija European assocation of hotel and tourism schools afirmira obrazovanje i timski rad, razmjenu iskustava i znanja, multikulturalnost te povezivanje učenika i škola. Upravo stoga su natjecanja u svim disciplinama timska i nikada članovi jednog tima nisu učenici škola iz iste države - već pobjeđuju isključivo multukulturalni timovi.

Domaćin ovogodišnje konferencije bila je Turističko ugostiteljske škole Split. Više od 40 učenika svih razreda posluživalo je svečanu večeru koja se održala u sklopu ceremonije dodjele nagrada u hotelu Le Meridien Lav, pod nadzorom profesionalnog osoblja hotela.