Snažan godišnji pad BDP-a u trećem tromjesečju 2020.

CEIZ indeks za kolovoz 2020

Izvor i foto: Turizmoteka/eizg.hr

U kolovozu 2020. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 2,7 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2019. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti od 0,03 indeksna boda. Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjim stopama promjene u trećem tromjesečju 2020. značajno usporava, dok je tromjesečni pad ekonomske aktivnosti zabilježen u drugom tromjesečju 2020. zaustavljen.

Ako promatramo po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec i u odnosu na prethodnu godinu, nižu vrijednost u kolovozu su ostvarili indeks volumena industrijske proizvodnje, broj turističkih dolazaka i realni indeks prometa od trgovine na malo.

Na temelju kretanja indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa pada realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi -13,3 posto*, što je manja stopa pada BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje 2020., kada je BDP zabilježio pad od -15,1 posto. Desezonirani podaci izračunati na temelju procjene godišnjeg rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2020. sugeriraju da bi se u odnosu na drugo tromjesečje, BDP u trećem tromjesečju mogao povećati za 2,8 posto, što sugerira da je dno recesije već dosegnuto u drugom tromjesečju 2020.

S obzirom na to da je gospodarstvo u drugom tromjesečju doživjelo strukturni lom koji otežava modelsku procjenu vrijednosti CEIZ indeksa i istovremeno je čini nepouzdanijom, izračunate procjene godišnje i tromjesečne stope promjene vrijednosti pada BDP-a treba uzeti s velikom dozom rezerve.

Točnija procjena pada realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2020. bit će dostupna kada budu dostupni podaci za rujan 2020., no čak i s uključivanjem tih vrijednosti u procjenu vrijednosti indeksa, primjerenije je konstatirati da se u trećem tromjesečju očekuje daljnji oštar godišnji pad BDP-a uz izvjesni tromjesečni oporavak vrijednosti BDP-a, bez navođenja same vrijednosti tog pada.