Mjere za očuvanje radnih mjesta

Pomoć i za turističke tvrtke

Izvor i foto: Turizmoteka/mrosp.gov.hr

Mjera za očuvanje radnih mjesta nastavlja se i u ožujku, što će državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, a nastavit će se i mjera naknade fiksnih troškova.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović vjeruje kako će nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta dovesti do toga da neće doći do masovnih otkaza radnika.

Istaknuo je i kako njegovi podaci pokazuju da do masovnih otpuštanja radnika ni do sada nije došlo.

Uz mjeru za očuvanje radnih mjesta, koja je poprilično slična uvjetima koji su bili za siječanj i veljaču, Aladrović je rekao da se nastavlja i s naknadom fiksnih troškova.

Smatra da će ta kombinacija mjera pomoći i poslodavcima i radnicima, čuvanju tržišta rada i čuvanju mase plaća.

Upitan mogu li mjere koristiti i vlasnici ugostiteljskih objekta koji otvore terase, odgovorio je da je ostavljena mogućnost ograničenja rada, dok je dosad, u siječnju i veljači, bila situacija da su objekti zatvoreni.

"Samim tim zatvaranjem ostvarivali su se preduvjeti da netko može biti korisnik mjera. Sada, s obzirom na ograničen rad, morat će se dokazati pad prihoda od 40 ili 60 posto na više, sa sklama potpore (za očuvanje radnih mjesta) od 2.000 do 4.000 kuna, identična mjera kao prošlih 12 mjeseci", rekao je Aladrović, dodavši da će se i mjera naknade fiksnih troškova također tretirati kao do sada.

Istaknuo je i da će se usporedba pada prometa, da bi se ostvarilo pravo na korištenje mjera, raditi će se s pretprošlom godinom. To je, smatra Aladrović, još jedan ustupak poduzetnicima, kojima je njegovo ministarstvo uvijek na usluzi.

Procjene su da će mjere za očuvanje radnih mjesta u ožujku državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, pri čemu Aladrović smatra kako će to ipak biti spomenuti viši iznos.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u srijedu da je do sada za siječanj za mjere za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove isplaćeno 550 milijuna kuna, te da se traži model obeštećenja za event industriju i putničke agencije.

Govoreći nakon užega vladina kabineta o dosadašnjoj provedbi mjera, izvijestio je da je do sada za siječanj, mjesec za koji se još uvijek isplaćuje pomoć, isplaćeno oko 550 milijuna kuna od čega 510 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i 40-ak milijuna kuna za fiksne troškove.

"Ono što smo najavili prošli tjedan danas će se verificirati na Upravnom vijeću Zavoda za zapošljavanje, a to znači mjere za očuvanje radnih mjesta i mjere za naknadu fiksnih troškova za ožujak. Mjere ostaju vrlo slične kao što su bile u siječnju i veljači: potičemo poslovnu aktivnost naših poslodavaca i radnika i osiguranje uvjeta rada, odnosno zapošljavanja, a s druge strane relaksacijom pojedinih epidemioloških mjera omogućuje se rad pojedinih objekata", istaknuo je Aladrović.