Sezona 2020. u Istri: hoteli gubitnici, kampovi prošli najbolje

U Istri je ostvarena gotovo polovica lanjskih noćenja, no ne i prihoda

Izvor i foto: HRT/Valamar
Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT

Turistička 2020. za Istru je završila ipak bolje nego što se predviđalo u rano proljeće. Ostvareno je 47% lanjskoga prometa, odnosno oko 13 i pol milijuna noćenja. Blizina našeg poluotoka velika je prednost u godini u kojoj se većina odlučila na putovanje automobilom.

Čim su se ljetos granice otvorile, Nijemci, Austrijanci i Slovenci stigli su na najbliže more. A kada je usred kolovoza ponovno sve stalo - ni posezone nije bilo.

Samo 1/3 prometa u odnosu na 2019. smo napravili, to je malo iznad 34% - kaže Deniz Zembo, hotel Amfiteatar, Pula.

Hoteli ni u kratkoj, ali donekle uspješnoj špici, nisu bili prvi izbor putnika koji su izbjegavali gužve i zatvorene prostore.

- Najveći gubitnik bio je hotelski smještaj, iza njega apartmani i turistička naselja, a pobjednici su bili kampovi, odnosno mobilne kuće - otkriva Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality Group.

U Istri je ostvarena gotovo polovica lanjskih noćenja, no ne i prihoda.

- U kampovima više manje su noćenja na razini ostvarenih financija, prihoda, međutim, u hotelima prihodi su niži i to 15-20% u odnosu na broj noćenja, dakle tržište je napravilo svoje, potražnja svoje - objašnjava Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Bez državne pomoći od 4 tisuće kuna po radniku, mnogi bi ostali bez posla. Ovako, turizam preživljava, ali su mnogi, osobito manji hotelijeri na izdisaju. Podižu covid kredite kako bi pokrili dugove.

- Sad smo dobili sve retroaktivno, sve što je bilo na čekanju s odgodom, nije nam oprošteno nego je bilo dozvoljeno da se ne plati u 3.,4. i 5. mjesecu. Sve smo sada dobili na naplatu, moramo plaćati komunalnu naknadu, spomeničke rente i sva davanja bez obzira na to što smo bili zatvoreni, ne našom odlukom nego odlukom stožera - naglašava Zembo.

A treba pripremiti sljedeću godinu. Vjeruje se da će biti bolja, ali opet zahtjevna. Hrvatska tada neće, kao ovoga ljeta, biti jedina zelena na Sredozemlju.