Prva PROFilm Days konferencija u Zagrebu

"Hrvatska se pokazala kao jedna od najboljih europskih lokacija"

Izvor i foto: HTZ

Prva konferencija PROFilm Days u organizaciji Jutarnjeg lista i Zagrebačkog filmskog ureda, uz Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatsku turističku zajednicu i Turističku zajednicu Grada Zagreba kao partnere održana je u kinu Kaptol Boutique Cinema. Konferencija je okupila filmske profesionalce i predstavnike drugih industrija nužnih za snimanje filmova i TV serija, kako bi međusobno podijelili iskustva s područja globalne i regionalne audiovizualne industrije kao sve važnijeg čimbenika za razvoj gospodarstva.

Konferenciju podupire i Ministarstvo kulture, a publici u dvorani obratila se i ministrica Nina Obuljen Koržinek koja smatra kako su hrvatska audiovizualna djela ključan i neizostavan dio našeg identiteta. „Uspjesi domaćeg filma i televizijskih serija, produkcija i koprodukcija, doprinose ozračju u kojem strani partneri dolaze znajući da osim dobre lokacije ovdje imaju i profesionalce koji mogu sudjelovati na najsloženijim produkcijama“, istaknula je Obuljen.

Christopher P. Marchich, ravnatelj HAVC-a, istaknuo je važnost filmskih ureda koji se otvaraju u Hrvatskoj kao potpora filmskoj industriji na lokalnoj razini. „Zagrebački je šesti po redu, a činjenica da ti uredi postoje diljem Hrvatske svjedoči o važnosti tog sektora samog po sebi i za cijelu državu“, ustvrdio je.

Mia Pećina Drašković, koja je na čelu Zagrebačkog filmskog ureda, kaže da im je cilj organizirati nešto što bi filmaše napokon povezalo na jednom mjestu te približiti sve sudionike filmske industrije kako bi razgovarali o aktualnim temama audiovizualne industrije. „Želimo povezati filmsku industriju i sve sektore koji su uz nju povezani, jer bez hotela, turističkih zajednica, gradova, vlada, gradskih ustanova, pa sve do šminkera, kostimografa, stolara, električara, ne možemo napraviti finalni audiovizualni proizvod“, rekla je Pećina Drašković.

Vrhunac konferencije bilo je predavanje Uloga Netflixa u europskom audiovizualnom ekosistemu koje je održao regionalni voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA Tomasz Dąbrowski. „U Hrvatskoj radimo već dosta projekata, zahvalan sam Chrisu Marchichu što smo dobili poticaje za nove i nadam se da ćemo ih donijeti sve više jer se Hrvatska pokazala kao jedna od najboljih europskih lokacija“, poručio je Dabrowski.

Na okruglom stolu pod nazivom Filmska industrija i turizam ispred Hrvatske turističke zajednice sudjelovala je voditeljica Odjela za marketing Martina Srnec, zatim izvršna producentica iz SAD-a Amanda Messanger, državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl te Martina Tomljenović iz Službe za promidžbu i komunikaciju TZGZ-a. Okrugli stol moderirao je ravnatelj HAVC-a Cristopher P. Marchich.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel-diskusije „Why Croatia?” te "Gradovi-filmske kulise?”.