Projekt "U korak s Opatijom"

Cilj: Daljnje povezivanje lokalne zajednice i turizma

Izvor i foto: Udruga turističkih vodiča Liburnia 

Udruga turistističkih vodiča Liburnia, uz potporu Grada Opatije i Turističke zajednice Opatije, je u 2018. godini provela projekt U korak s Opatijom, čiji je cilj daljnje povezivanje lokalne zajednice i turizma. Opatija, kao perjanica hrvatskog turizma već više od 170 godina živi uz turiste i od turizma, a upravo su građani ti, koji su pokretači i čuvari Opatije kroz stoljeća. Iz toga i proizlazi neslužbeni slogan projekta - Kraj čine njegovi ljudi!

Mi, kao profesionalno udruženje turističkih vodiča itekako smo svjesni važnosti ljudskog faktora u turizmu. Pri tome, lokalno stanovništvo djeluje kao magnet i jamac dobrog provoda i doživljaja, koji naši posjetitelji dugo pamte. Kako bi naglasili navedeno, postavili smo web platformu U korak s Opatijom - (https://www.utvliburnia.hr/u-korak-s-opatijom) , putem koje svi, građani i gosti, mogu ostaviti svoj komentar o opatijskom kraju.

To mogu biti sjećanja, fotografije, video zapisi ili bilo što drugo, što pojedince vezuje uz ovaj kraj. Vjerujemo kako će ideja odjeknuti među građanstvom i da ćemo time dodatno ojačati spone u turizmu. Kroz projekt smo odradili i tri tematska vođenja s ciljanim skupinama. Učenike opatijske gimnazije Eugena Kumičića u šetnju Opatijom i opatijskom tradicijom, poveo je naš dragi kolega Igor Pap. Građani su uživali u pričama našeg dragog kolege Gorana Moravčeka o liburnijskom biseru Volosku, a turistički djelatnici imali su priliku čuti najvažnije o počecima turizma u Opatiji, od naše drage kolegice Smilje Strike.

Danas su se djelatnici u turizmu i predstavnici medija, odazvali u lijepom broju događanju UTV Liburnia na temu važnosti turističkih vodiča u očuvanju autentičnosti i tradicije opatijskog kraja.

Na tu temu kolega Nikola Špehar, je s okupljenima podjelio svoje dugogodišnje iskustvo vodiča i predavača na edukaciji za turističke vodiče. Naglasio je opatijski turistički potencijal i dugotrajnost i kako svi mi na ovim prostorima, odrastamo uz turizam i s turizmom. S time je zapravo naša tradicija neodvojiva od turističke tradicije,a opet uspjele su generacije prije nas sačuvati i bogato kulturno nasljeđe, koje je danas postalo sukus poznatih manifestacija.

Karneval, je divan primjer te povezanosti i jedinstva , ali tu je i poznata Marunada, dani trešanja i slično. Ono što su naše none kuhale, mi nudimo našim gostima, a ono što su nam none pričale, mi pričamo našim gostima. Često našim gostima govorimo o tradicijskim zanatima, a naročito u obilascima OPGa, te zato nas veseli novi projekt TZ Opatije i Tz Portorož - Feel & Taste, u kojem je naglasak na ruralnom području i okusima tradicije. U tome leži ljepota i privlačnost kraja. U tom svjetlu važni su turistički vodiči, znanje koje imamo i koje konstantno nadograđujemo. Svake zime, provodi se ciklus edukacija, te rado odlazimo na predavanja, koje organiziraju neki od naših partnera.

Sudjelujući u raznovrsnim predavanjima, od antike, antičkih simbola do priče o rigojančiju ili recimo o bakalaru, stalno učimo o vrijednosti našeg kraja, što je najbolji recept za očuvanje tradicije, kvalitete i autentičnosti. Istaknuo je da o tradiciji i važnosti turizma za Kvarner, svjedoči i činjenica da se edukacije za stjecanje licence turističkog vodiča, provode na dvije visokobrazovne institucije, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i na Visokoj poslovnoj školi PAR, a s obje institucije izvrsno surađujemo.

 Nikola Špehar se osvrnuo i na neizvjesnost turističkih vodiča, koja proizlazi iz dugačkog i nejasnog zakonodavnog procesa, kojim će se mijenjati kako edukacije tako i sam posao turističkog vodiča. Nažalost, još ne znamo kako i na koji način, jer se čeka donošenje pravilnika o zaštićenim lokalitetima, prema kojem bi takvih lokaliteta trebalo biti znatno manje. Svakako, manji broj lokacija, na kojem su jedino licencirani vodiči ovlašteni voditi utjecati će na naš položaj i poslovne mogućnosti. No, vjerujemo kako će proces ipak biti dovršen u interesu svih nas, dionika u turizmu.
Za kraj kolega Nikola Špehar izrazio je generalno zadovoljstvo razvojem turizma i kvalitete turizma,a ovo događanje još je jedna potvrda tome.