Predstavljanje bogatstva hrvatske baštine sudionicima Erasmus+ projekta

Otočac, Sinj i Novi Vinodolski gradovi su domaćini tog projekta

Izvor i foto: Turizmoteka/GPOU Otočac

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac u periodu od 20. do 23. veljače 2023. u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ organizira obuku za sedam partnerskih institucija iz šest zemalja - Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Četverodnevne edukativne aktivnosti bit će održane na području tri županije - Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske - a sudionici obuke, njih oko 40, upoznat će se s raznolikom baštinom Hrvatske te s dobrim praksama upravljanja kulturnim i prirodnim dobrima.

Poseban naglasak pritom je stavljen na nematerijalnu kulturnu baštinu - poput nijemog kola, viteške igre Sinjske alke, pokladnih ophoda mačkara potkamešničkih sela, umijeća izrade suhozida, umijeća izrade sira škripavca, novljanskog mesopusta, klapskog pjevanja, ojkanja, umijeća izrade tambure dangubice, umijeća izrade šindre ili gackih čakavskih govora - u čije očuvanje lokalne zajednice kontinuirano ulažu dodatne napore.

Otočac, Sinj i Novi Vinodolski gradovi su domaćini ovog projekta, a u predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine sudjeluju, među ostalima, Turistička zajednica Grada Otočca, Turistička zajednica Grada Sinja i Centar za kulturu grada Novog Vinodolskog.
Cilj je ove obuke prezentirati raznolikost baštine pod zaštitom UNESCO-a i pokazati kako se primjeri dobrog upravljanja baštinom primjenjuju u praksi. U predstavljanju bogatstva hrvatske prirodne baštine sudjeluju i dva nacionalna parka čija je baština djelomično ili u cijelosti pod zaštitom UNESCO-a: Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Završni dio programa ovog programa održat će se u četvrtak, 23. veljače 2023. u 18:30 u velikoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu. U uvodnom dijelu programa Gacko pučko otvoreno učilište Otočac i Institut za etnologiju i folkloristiku predstavit će dobre prakse upravljanja kulturnom baštinom, a baština različitih krajeva Hrvatske bit će predstavljena u glazbenom dijelu programa u kojem će nastupiti Klapa Munita iz Zadra, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Široka Kula, Folklorno društvo Otočac i tamburaški orkestar Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac.

Projekt „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ završava u kolovozu ove godine kada će se u Latviji održati završni dio projektnih aktivnosti.