Postignut dogovor: Rastu minimalne plaće u turizmu

Dok državni minimalac raste za 10 posto, minimalci za složenije poslove u turizmu i ugostiteljstvu rast će malo drukčijom dinamikom

Izvor : Turizmoteka/STUH      Foto: Turizmoteka

 Nakon kratkih pregovora socijalnih partnera započetih sredinom studenoga, minimalne plaće u sektoru turizma od svibnja sljedeće godine porast će za svaku skupinu složenosti poslova.

Dogovoru je prethodila inicijativa Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) o početku pregovaranja s ciljem usklađivanja minimalne plaće na državnoj razini s onima iz granskog kolektivnog ugovora.

Minimalna plaća za prvu skupinu složenosti poslova rast će deset posto te će, kao i dosada, biti na razini minimalne plaće u državi i iznositi 4.687,50 kuna bruto. Za drugu skupinu složenosti poslova (sobarice i pomoćni kuhari, recepcioneri i slastičari) minimalna plaća rast će 12 posto (na 4.800 kuna bruto), za treću (konobari, kuhari, slastičari recepcioneri) šest posto (na 5.400 kuna), a za četvrtu (npr. kuhari specijalisti) pet posto (na 6.400 kuna).

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić rekao je kako će s primjenom novih iznosa minimalnih plaća u svibnju zajednički s udrugom poslodavaca tražiti proširenje granskog kolektivnog ugovora koji bi se primjenjivao na sve poslodavce u sektoru. S novim Zakonom o minimalnoj plaći, nadzor isplate minimalnih plaća ugovorenih proširenim granskim kolektivnim ugovorom za svaku skupinu složenosti poslova provodit će Državni inspektorat i Porezna uprava.

Krajem rujna analizirat će se i rezultati turističke sezone, "a ako to pokazatelji dopuste, tada ćemo dogovoriti i daljnje povećanje iznosa plaće po razredima do kraja godine", rekao je Andrić, te dodao kako krajem sezone očekuje nove pregovore s novim povećanjima plaća, s primjenom od 1. siječnja 2023.