Posljednji udarac putničkim agencijama?

Umjesto vaučera u vrijeme krize - morali bi klijentima vraćati novac.

Izvor i foto: HRT/Pixabay

Autor: Regionalni dnevnik/Sara Badžek

 Turistički vodiči nisu zadovoljni izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je u javnom savjetovanju. Nisu zadovoljne ni putničke agencije.

Već gotovo godinu dana - hladan pogon. Uplaćena putovanja na koncerte otkazana su. I varaždinska putnička agencija dobro je upoznata s "čarima" pandemije. Posljednji udarac, kažu, mogle bi biti izmjene zakona. Umjesto vaučera u vrijeme krize - morali bi klijentima vraćati novac.

- Svi novci koje smo dobivali za aranžmane proslijeđeni su dobavljačima koji nisu u obvezi vratiti novce nego izdati vaučere, a mi moramo vratiti novce kupcima. To je začarani krug gdje se ne zna ko će taj novac vratiti, upozorava vlasnik putničke agencije Tomica Drvar Trtinjak.

"Bolja vremena nisu na vidiku"

- Ono što bi nas održalo na životu je da država odredi 31.12. kao datum isteka 180 dana. Kako situacija ni ove godina nije idealna - to bi nas spasilo. Da im pružimo uslugu koju su platili. U suprotnom mislim da će mnogi otići u stečaj, dodaje Branimir Šurbek iz Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina.

Udarac za struku, kaže direktorica Turističkog ureda Varaždin Jelena Toth, mogli bi doživjeti i lokalni turistički vodiči. Da su upravo deseci varaždinskih vodiča najbolji u predstavljanju svojega kraja svjesni su i u turističkoj zajednici. Pa potpora ne izostaje.

Javna rasprava o ovoj problematici traje do 7. veljače - prijedlog ovakvog zakona bi, ogorčeni su turistički vodiči, mogao značiti dublju krizu u njihovoj struci, a mnogi bi mogli ostati i bez posla.