Održana online radionica „Održivost kao ključ razvoja turističke destinacije“

Riječ je o radionici na temu održivog turizma, a nastavno na dugogodišnji projekt Europske komisije „European Destinations of Exellence“ (EDEN)


Izvor i foto: Turizmoteka/HTZ

Hrvatska turistička zajednica organizirala je online radionicu „Održivost kao ključ razvoja turističke destinacije“ na temu održivog turizma, a nastavno na dugogodišnji projekt Europske komisije „European Destinations of Exellence“ (EDEN).

Radionica je okupila je 30-ak sudionika, uključujući predstavnicu Europske komisije, predstavnike izabrane EDEN destinacije za 2022., predstavnike hrvatskih EDEN finalista i pobjednika, kolege iz sustava turističkih zajednica, Ministarstva turizma i sporta te Instituta za turizam u Zagrebu i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Predstavnica Europske komisije, Ramune Genzbigelyte-Venturi, prezentirala je novi format EDEN inicijative i govorila o zelenoj i digitalnoj tranziciji u kontekstu održivog razvoja destinacije, kao i o sljedećem izdanju izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti za 2023., potaknuvši hrvatske destinacije da se kandidiraju.

Kao primjer dobre prakse predstavljen je danski gradić Middelfart, koji je u studenom ove godine izabran za EDEN destinaciju 2022., te su svoja iskustva i znanja u održivom razvoju destinacije sa sudionicima podijelili Morten Westergaard i Louise Bjerre.

Dr. sc. Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam u Zagrebu dotaknula se praćenja održivosti destinacije u praksi i Hrvatskog opservatorija održivog razvoja turizma (CROSTO), dok je o EU projektu WINTERMED i Transnacionalnoj strategiji za cjelogodišnji turizam za mediteranska otočna odredišta u razdoblju od 2021. do 2026. govorila dr. sc. Kristina Brščić iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Nakon radionice održan je sastanak predstavnika Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i sporta i nacionalnih EDEN destinacija, odabranih u periodu od 2006. do 2019., na kojem se govorilo o mogućnostima zajedničke suradnje na promociji tih netradicionalnih i turistički manje razvijenih odredišta koja razvoj temelje na modelu održivosti.