Od subote na snazi strože mjere: Zatvaraju se kafići, restorani, teretane...

Obustavlja se rad kafića i restorana, osim u hotelima za goste. Restoranima i barovima dopuštena je priprema i dostava hrane

Izvor i foto: Privredni,hr/ Vlada/ Twitter

Piše: I.Grgić

Premijer Andrej Plenković javnosti je predstavio nove restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, navodeći kako je broj dnevno zaraženih, nažalost, premašio četiri tisuće i zbog toga je definiran novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Premijer je istaknuo kako vode računa o četiri aspekta - prvi je da se provode mjere, zatim da se proširi krug testiranja, održi zdravstveni sustav te četvrti - da se učinkovito pripremi distribucija cjepiva.

"Kontinuirano smo upozoravali na privatna okupljanja i smanjivanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. Mjere smo postrožili 25. listopada, što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da se broj neće smanjiti ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više sam navrata naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost te upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne", rekao je Plenković. Podsjetio je na statistiku prema kojoj će preminuti jedna od 58 zaraženih osoba odnosno jedna od devetero hospitaliziranih.

"Neki koji su preboljeli virus imaju poteškoće i trajne posljedice", rekao je Plenković.

Od subote, 28. studenoga, na snazi su sljedeće mjere:

Zabranjuju se svi javni događaji na kojima je više od 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba, obvezna je uporaba maski kada nije moguće držati distancu; javna događanja mogu trajati do 22 sata; obustavljaju se svadbene svečanosti; na sahrani može biti najviše 25 ljudi.

Kada je riječ o javnom prijevozu, uz obveznu masku, popunjenost ne smije prijeći 40 posto.

Kada je riječ o trgovinama, na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećemu mogućem broju kupaca. Obvezna je primjena pojačane higijene.

Ograničava se radno vreme za pekarnice na 22 sata, a i dalje ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.

Obustavlja se održavanje sajmova i drugih događanja.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima, obustavlja se rad kafića i restorana, osim u hotelima za goste. Restoranima i barovima dopuštena je priprema i dostava hrane.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi, osim sa sportaše prve, druge i treće kategorije.

Obustavlja se rad teretana, fitness-centara i sportskih centara.

Obustavlja se rad kladionica i kasina.

Obustavljaju se izvedbe opera i mjuzikla te konzumacija hrane i pića na kinoprojekcijama.

Škole stranih jezika mogu obavljati djelatnost samo online.

Za misna se slavlja preporučuje održavanje putem radija i televizije, a ako se održavaju u crkvama, u njima može biti samo 25 vjernika.

"Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se brojke ne spuste, ove mjere ostaju na snazi i dalje. Nitko to ne želi, pa napominjem da je osobna odgovornost najvažnija", rekao je Plenković, te je najavio da će u ponedjeljak biti predstavljene dodatne mjere za pomoć gospodarstvu i svim pogođenim djelatnostima, o čemu će se idućih dana voditi razgovori s predstavnicima njihovih udruga.