Novosti iz HUT-a

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine u javnom savjetovanju

Izvor i foto: Turizmoteka/HUT

Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine u javnom savjetovanju

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine i Strateškoj procjene utjecaja na okoliš. "Ovom Strategijom definiramo razvoj održivog i odgovornog turizma kao i njegovu zelenu i digitalnu tranziciju kroz četiri strateška cilja - cjelogodišnji i regionalno uravnoteženiji turizam, turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, konkurentan i inovativan turizam te otporan turizam. Ciljevi su horizontalne prirode i podjednako se odnose na sve dionike u turizmu", poručila je ministrica Brnjac i pozvala sve da se uključe te time daju svoj doprinos kvaliteti Strategije i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma od 2021. do 2027.

Google: 48 posto više pretraživanja smještaja u Hrvatskoj nego lani

Globalno zanimanje za putovanja u Hrvatskoj u ovoj je godini poraslo za 47,82 posto u odnosu na lani, pokazala je analiza agencije Arbona koja je analizirala pretrage na Googleu. Podatak se poklapa s rezultatima HTZ-a o 46 posto više dolazaka turista u šest mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje lani. Osim toga, broj pretraživanja za Hrvatsku rastao je više nego za putovanja u sve svjetske destinacije. Najveći broj pretraživanja pojmova u vezi putovanja u Hrvatsku ostvaren je u Njemačkoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ryanair s rekordnim brojem sjedala na linijama za Hrvatsku

Najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair ove je godine za Hrvatsku postavio najveću mrežu aviolinija. "Ove godine na linijama za i iz Hrvatske imamo 2,2 milijuna sjedala na našim zrakoplovima. U smislu ponuđenog broja sjedala na zrakoplovima u Hrvatskoj, najjača destinacija nam je Zadar s 1,1 milijun sjedala, dok za Zagreb imamo oko 840.000 sjedala", u razgovoru za Novi list otkrila je Chiara Ravara, direktorica marketinga i prodaje Ryanaira. Istaknula je i da kompanija ima plan do 2050. postati ugljično neutralna, a prvi korak u tom smjeru je trećinski udio zrakoplova tipa Boeing 737-8200 u ukupnoj floti koje, kako su otkrili, zovu "gamechangerima".

Hrvatsko more najčišće u Europi, rezultati ispitivanja impresivni

Hrvatska ima najbolju kvalitetu vode za kupanje, pokazalo je izvješće Eurostata za 2021. koje mjeri broj i udio obalnih i kopnenih kupališta s izvrsnom kvalitetom vode. Hrvatska je na vrhu popisa u konkurenciji 27 zemalja Europske unije, isključujući Češku, Luxemburg, Mađarsku, Austriju i Slovačku i to zahvaljujući impresivno visokoj kvaliteti vode od čak 99,2 posto, pri čemu su više od 99 posto promatranih kupališta u Hrvatskoj europski statističari ocijenili izvrsnim. Konkurentske turističke zemlje Italija (88,1) i Španjolska (94,9 posto) ocijenjene su niže, dok je europski je prosjek 88 posto.

Hrvatska je najtraženija destinacija za iznajmljivanje nekretnina u Europi

Hrvatska je najtraženija destinacija u cijeloj Europi, pokazuju najnoviji podaci istraživačke grupe za iznajmljivanje nekretnina za odmor (AirDNA). Navodi se i da je turistička destinacija s bogatom povijesti, uz jadransku obalu ispunjenu čistim plažama, a turiste privlači i šetnja gradovima s bezbroj slikovitih lokacija. Osim toga, Hrvatska je najbolja zemlja Europe s rastom noćenja od 132 posto u odnosu na prošlu godinu, koja je iza sebe ostavila tradicionalne mediteranske konkurente, Italiju i Španjolsku.

Pada broj niskobudžetnih hotela, raste broj onih s 5 zvjezdica

Hrvatska obala u posljednja dva desetljeća dobila je desetke objekata u kojima je cijena noćenja više stotina eura, u nekima i tisuću. Trend ulaganja u smještajne objekte poremetila je korona, ali hoteli s 4 i 5 zvjezdica i dalje se grade na Jadranu. Snažna orijentacija prema višoj kvaliteti vidi se po tome da broj hotela s 4 i 5 zvjezdica raste i u 2022. i ima ih više od onih s 3 i 2 zvjezdice. Danas je u Hrvatskoj od 873 hotela (s 155.293 kreveta) 401 sa 4, a 58 s 5 zvjezdica. U 10 godina kod nas se broj najskromnijih hotela, s 2 zvjezdice, prepolovio, sa 121 na 61 lani. Hotela s 3 zvjezdice, najčešći izbor domaćih turista, danas je 353, tj. tridesetak manje nego 2012.

Hrvatska visokorangirana na svjetskoj listi digitalnih nomada

Hrvatska se na novoj svjetskoj ljestvici najboljih zemalja za rad na daljinu nalazi na visokom 22. mjestu od ukupno 66 zemalja, zahvaljujući visokom stupnju sigurnosti, otvorenosti, kvalitete života, poznavanja engleskog jezika i turističke razvijenosti. Navodi se da naša zemlja ima brojne prednosti i u odnosu na prvoplasiranu Njemačku ili Nizozemsku koje imaju veće troškove života, a po stupnju kibernetičke sigurnosti bolji smo od većine zemalja s toplom klimom. Hrvatska je čak bolja od Španjolske po kibernetičkoj sigurnosti, po čemu smo na visokom 6. mjestu od ukupno 66 zemalja svijeta, dok odličnu poziciju drži i u aspektu društvene i ekonomske privlačnosti (11. mjesto).

Veliki broj reportaža o Hrvatskoj u francuskim medijima

Brojni francuski mediji objavili su reportaže o hrvatskim turističkim destinacijama. Tako je vodeći francuski portal Le Figaro, sa 152 milijuna posjetitelja mjesečno, predstavio Zagreb, posebno tržnicu Dolac, kao jednu od najljepših u Europi. Magazin Vogue sastavio je popis najljepših hrvatskih plaža "zbog kojih sanjamo ljeto". Magazin GEO je, uz ostalo, čitateljima približio sinjsku Alku i slapove Krke, kulturnu baštinu i gastronomiju. Još je cijeli niz francuskih pisanih i elektronskih medija tijekom srpnja pohvalio hrvatske lokacije.

Hrvatsku u prvih sedam mjeseci privukla 10 milijuna turista

Tijekom prvih sedam mjeseci 2022. u Hrvatskoj je ostvareno 10,3 milijuna turističkih dolazaka i 54,3 milijuna turističkih noćenja, odnosno 60 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Strani turisti su ostvarili 47,8 milijuna noćenja, a domaći 6,6 milijuna noćenja, pokazuju prvi podaci sustava eVisitor. U odnosu na isto razdoblje 2019. ostvareno je 89 posto dolazaka i 95 posto noćenja. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (15,8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (9,9 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (9,5 milijuna). Najviše je noćenja po destinacijama od početka godine ostvareno je u Rovinju (2,4 milijuna), Dubrovniku (2 milijuna), Poreču (1,9 milijun), Splitu (1,6 milijuna) i Umagu (1,5 milijuna).


Adris grupa povećala ukupne prihode za 16 posto

U prvih pola godine Adris grupa je povećala ukupne prihode za 16 posto, na 2,9 milijardi kuna pri čemu je turistički dio grupe ostvario prihod od 631 milijun kuna ili dvostruko više nego u prvih šest mjeseci prošle godine te pet posto više od rekordne 2019. "Buking je u ovom trenutku znatno bolji od prošlogodišnjeg i pokazuje da postoji snažan interes za dolazak gostiju i u nastavku glavne sezone i posezoni", navodi se. Kada je riječ o planovima ulaganja, Adris grupa navodi da će ona u turističkom dijelu ove godine iznositi više od 400 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama.

Veći prihodi Arena Hospitality Grupe nego lani, ali troškovi rastu još brže

Arena Hospitality Group u prvih šest mjeseci u svojim objektima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Austriji ostvarila je ukupan konsolidirani prihod od 226,8 milijuna kuna, triput više nego lani, odnosno 85 posto prihoda iz 2019. Prihodi u Hrvatskoj rasli su 2 posto. EBITDA je negativna i iznosi 8,4 milijuna kuna, uglavnom zbog povećanih troškova energenata i hrane te rasta plaća. Arena u Hrvatskoj bilježi uspješan rast poslovanja kampova, posebno kampova Arena Grand Kažela i One 99 Glamping. Rast udjela kampova u RH u prihodima je 29 posto, u usporedbi s 22 posto u 2019. godini. O nedavno dovršenoj 34 milijuna eura vrijednoj obnovi Arena Hospitality Grope u suradnji s Radissonom, iz koje je nastao Grand Hotel Brioni Pula, nedavno je pisao i Financial Times, podsjetivši na ugled Brijuna i Hrvatske kao destinacije u kojoj su uživale holivudske zvijezde poput Sophie Loren.

Valamar dosegao prihode iz 2019., ali uz pad operativne dobiti zbog povećanih troškova

Valamar Riviera je u prvoj polovici 2022. godine ostvarila 2,1 milijuna noćenja uz poslovne prihode od 677,5 milijuna kuna što je usporedivo s obimom poslovanja u prvih šest mjeseci pretkrizne 2019. godine, objavila je kompanija u svom izvješću. Međutim, povećani troškovi, prvenstveno električne energije, rada i prehrambenih proizvoda imali su značajan utjecaj na profitabilnost. Operativna dobit za prvih šest mjeseci manja je za 58 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu, što je u potpunosti rezultat povećanih troškova električne energije od 37 milijuna kuna te troškova rada od 22 milijuna kuna. Unatoč tome, Valamar je za srpanj odlučio isplatiti novčane nagrade u neto iznosu od 200 eura, odnosno 1.500 kuna svim stalnim djelatnicima i djelatnicima s ugovorom na godinu dana, a 100 eura, to jest 750 kuna neto primit će sezonci i stalni sezonci.

U Starom Gradu otvorio se Valamar Amicor Green Resort 4*

Na otoku Hvaru otvoren je Valamar Amicor Green Resort 4*, prvi eko resort u Hrvatskoj koji će udovoljavati strogim međunarodnim standardima održivosti, a dio je ambicioznog petogodišnjeg plana razvoja društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima PBZ Croatia Osiguranje te Valamar Riviere u tvrtku Helios Faros. Amicor je drugi brend koji Helios Faros razvija u partnerstvu s Valamarom u Starom Gradu, a nakon toga slijedi investicija u Hotel Arkada gdje se planira gradnja hotela s 5 zvjezdica. Amicor je posebno ambiciozan projekt i zato što će biti prvi turistički projekt u Hrvatskoj s certifikatom DGNB-a, certifikacijskog sustava kojeg je 2009. godine razvio Njemački savjet za održivu gradnju.

Sunčani Hvar: Zbog dobre potražnje podigli smo cijene u hotelima

Predsjednica Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić otkriva da ove sezone u njihovim objektima prevladavaju gosti veće platežne moći iz SAD-a i Velike Britanije, što je dokaz potpunog oporavka tih tržišta. Broj noćenja u lipnju nadmašio je lipanj 2019., ali s prekooceanskih tržišta (Azija, Australija, Brazil) je broj dolazaka smanjen. "Rast prosječne prodajne cijene u srpnju znatno je veći u odnosu na 2021. i zbog promjene strukture gostiju, a u špici sezone cijene su za 10 posto više nego 2019.", kaže Tomičić.

Jadranski luksuzni hoteli u renovaciju uložili 2. mil. kuna po sobi

Jadranski luksuzni hoteli u višemjesečnu, temeljitu obnovu Hotela Supetar u Cavtatu, koji je do prošle godine poslovao kao hotel s tri zvjezdice, uložili su gotovo dva milijuna kuna po sobi, a nakon renovacije objekt je nedavno otvoren pod imenom Hotel Supetar. Hotel raspolaže sa 16 prostranih soba. Ulaganjem u temeljitu obnovu hotela Supetar, Jadranski luksuzni nastavljaju s poslovnom politikom kontinuiranog investiranja u kvalitetu i u repozicioniranje svojih hotela, odnosno u podizanje vrijednosti destinacije, priopćeno je.

Globalni turizam u prvih 5 mjeseci vratio 50 posto prometa iz 2019.

Globalni turizam uspio je u prvih pet mjeseci ove godine vratiti promet na gotovo 50 posto razine prije pandemije, a Europa je prednjačila usprkos energetskoj krizi, inflatornim pritiscima i ratu u Ukrajini, pokazuje najnoviji Svjetski turistički barometar UNWTO-a. Međunarodni turizam zabilježio je snažan oporavak u prvih pet mjeseci s gotovo 250 milijuna zabilježenih međunarodnih dolazaka, što je 46 posto razine prije pandemije. Europa je ove godine bila jedan od pobjednika, s povećanjem broja međunarodnih dolazaka od 350 posto u prvih pet mjeseci 2022. u odnosu na 2021., potaknuto snažnom unutar regionalnom potražnjom i ukidanjem svih ograničenja putovanja.

Oporavak turizma pod prijetnjom nedostatka radnika

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) upozorava da je oporavak sektora putovanja i turizma u ozbiljnoj opasnosti. Primjerice, gotovo 130.000 radnih mjesta ostaje nepopunjeno diljem Ujedinjenog Kraljevstva, te se očekuje da će jedno od 14 radnih mjesta ostati upražnjeno. Predviđa se da će britanska hotelska, zabavna i zrakoplovna industrija biti najgore pogođene, suočavajući se s nepopunjenim radnim mjestima od 18% (jedno od šest), 12% (jedno od osam), odnosno 11% (jedno od devet). Nedostaci osoblja sada su akutni u sektoru prometa, posebno u zrakoplovnoj industriji koja se bori s postpandemijskom potražnjom za putovanjima. Prije pandemije je u turizmu u UK bilo zaposleno 1,8 milijuna ljudi, a do 2020. više od 200.000 ih je izgubilo posao.

Objavljen Program dodjele državnih potpora za ulaganja u sektoru turizma

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je Program dodjele državnih potpora za ulaganja u sektoru turizma na temelju kojeg će se dodjeljivati potpore s ciljem poticanja ulaganja više dodane vrijednosti koja doprinose razvoju održivog turizma uz pomoć zelene i digitalne tranzicije, potiču oporavak i otpornost poduzetnika te daju doprinos razvoju i prilagodbi javne turističke infrastrukture.
Otvorene prijave za Godišnje hrvatske turističke nagrade
Hrvatska turistička zajednica otvorila je online prijave za Godišnje hrvatske turističke nagrade, koje će se i ove godine dodjeljivati u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma, tradicionalnog susreta turističkih djelatnika i svih dionika turističkog sustava Hrvatske.

Pokreće se novi studij outdoor turizma

Split i obližnji gradovi u ljetnim noćima od 14. srpnja do 14. kolovoza postaju velika pozornica za glazbenu, dramsku i baletnu umjetnost koja će i ove godine ugostiti brojne umjetnike na jednom od najstarijih hrvatskih festivala, 68. Splitskom ljetu.
Novi razred kotizacija za Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč
Nakon što su dva razreda rasprodana, u prodaju kreće i treći razred kotizacija za utrku Ironman 70.3 Poreč - Ironman Croatia koja će premijerno u Poreču biti 16. listopada. 70.3 triatlon, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u ovom sportu, ove godine u Poreču organizira Plava Laguna.