Novosti iz HUT-a

HUT: Ulazak u šengenski prostor i eurozonu sljedeće godine izvanredan su poticaj turizmu

Izvor i foto: Turizmoteka/HUT


Prema najavi predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sljedeći tjedan se očekuje da će Vijeće EU poslati formalni prijedlog o ulasku Hrvatske u šengenski prostor što bi Europski parlament trebao izglasati najesen, a nakon čega bi Hrvatska ulaskom u 2023. godinu trebala postati sastavni dio najvažnijih integracija unutar EU, eurozone i šengenskog prostora.

”Još jača integracija Hrvatske u EU od sljedeće godine, i to istovremenim ulaskom i u eurozonu i u šengenski prostor, iznimno je optimistična vijest za čitavo gospodarstvo, pa tako i za turistički sektor. Jačanje razine sigurnosti zemlje koje donosi ulazak u šengenski prostor i usvajanje valute koje koriste naši gosti iz ključnih emitivnih zemalja dodatno će olakšati dolazak i ojačati interes za Hrvatskom u članicama EU, ali očekujemo pozitivan efekt i na potražnju iz trećih zemalja koje promatraju EU kao atraktivnu turističku destinaciju”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).


Premijer Plenković: Turizam daje veliki doprinos gospodarstvu što je posebno važno u ovim izazovnim okolnostima
Premijer Andrej Plenković je iznio optimistične prognoze za glavni dio ove turističke sezone, te istaknuo kako je turizam posebno važan za nastavak povoljnih ekonomskih trendova koje Hrvatska bilježi, s rekordno niskom nezaposlenošću. "Idemo prema novoj rekordnoj sezoni turizma; dosad smo imali 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja. To je 94 posto dolazaka u odnosu na 2019. Promet na autocestama za 2 milijuna vozila veći nego 2019.", rekao je Plenković i naveo da raste i vrijednost fiskaliziranih računa pa su oni sada za 25,8 posto veći nego lani, a broj izdanih računa veći je za 15,3 posto nego lani. "Svi ovi podaci upućuju na zaključak da je pred nama još jedna vrlo kvalitetna turistička sezona, koja će dati doprinos hrvatskom gospodarstvu i rastu BDP-a u ovim okolnostima koja su, kada gledamo globalna kretanja, izrazito izazovna", poručio je predsjednik Vlade.
Ministrica turizma Brnjac: Okrećemo se transformaciji na zeleno i digitalno
Dosadašnjim dijelom turističke sezone možemo biti itekako zadovoljni, istaknula je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. "Turizam se dobro oporavlja, a tako je kada se gledaju i domaći gosti kojih je u lipnju od četiri do pet posto više no u istom mjesecu pretkrizne 2019. godine", navela je ministrica. Ministrica Brnjac je istaknula da se osim pripreme i realizacije sezone, Ministarstvo okreće i dugoročnim strateškim ciljevima, to jest transformaciji na zeleno i digitalno. Fokus je na kvalitetnom i održivom turizmu, a cilj je da se dolazak turista ravnomjerno rasporedi tijekom cijele godine i na obali i na kontinentu.


Studenti nakon peticije na sastanku kod ministra financija kako bi mogli više raditi u sezoni
Iako im je minimalna satnica ove godine narasla i primaju veće naknade za svoj rad, velik broj studenata u Hrvatskoj je ipak značajno porezno limitiran u tome koliko mogu raditi, posebno u turističkoj sezoni. Studenti su stoga pokrenuli peticiju za koju su u tjedan dana prikupili već više od 12.000 potpisa. Traže povećanje poreznih olakšica poreznoj kartici roditelja s 15 na 22 i pol tisuće kuna jer moraju paziti koliko zarade jer ne smiju prijeći limit od 15.000 kuna da roditelji ne bi izgubili poreznu olakšicu. Ministar financija Zdravko Marić je prepoznao problem te je najavio da će već ovog tjedna održati sastanak sa studentima. "Taj apel nije iz prizme samo tako da se olakša neki studentski život nego iz prizme toga da žele dodatno raditi, a u isto vrijeme u turizmu, građevini, trgovini nedostaje radne snage pa ih možda kroz taj način možemo povezati", istaknuo je Marić.

Fizičkim pokazateljima ove turističke sezone ”hvatamo” rekordnu 2019., a financijskim bismo je mogli i premašiti
Prema današnjoj perspektivi, unatoč brojnim izazovima, Hrvatsku očekuje jako dobra turistička godina, koja bi se u fizičkim pokazateljima (ostvarenim dolascima i noćenjima) mogla posve približiti 2019. godini, a u financijskim pokazateljima čak i premašiti rekordnu 2019. godinu. “Možemo biti zadovoljni do sada ostvarenim rezultatima u predsezoni te možemo potvrditi da glavnu turističku sezonu dočekujemo potpuno spremni. Razina interesa i rezervacija za Hrvatsku na našim glavnim emitivnim tržištima je takva da možemo očekivati da ćemo ove godine konačno ‘dohvatiti’ pretpandemijsku 2019. godinu. Protekle dvije godine smo gostima pokazali da mogu imati potpuno povjerenje u nas i da ćemo im omogućiti siguran odmor i u najtežim uvjetima pandemije, i to je vrijedan zalog za naredne godine. Ono što sada moramo nastaviti je i dalje podizati kvalitetu ukupne ponude, prateći trendove u potražnji”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

Njemačkim kampistima Istra najtraženija destinacija
Prema pisanju njemačkog stručnog časopisa Camping Impulse, a na tragu stanja bookinga rezervacija prema ADAC PINCAMP portalu, od siječnja do ožujka ove godine Nijemci su izabrali kamping destinacije najtraženije u Europi po izboru njemačkih kampista. Prva i najtraženija kamping destinacija u Njemačkoj kod izbora kamping odmora je Istra. Broj izvršenih rezervacija se popravio već u prvom mjesecu u odnosu na lani, što govori da se popravlja zanimanje za rezervacijama u ranijim terminima i nema većeg kašnjenja i čekanja na knjiženja last minute rezervacija. To potvrđuju i podaci u istarskim kampovima, koji su samo u prva tri mjeseca ove godine ostvarili četvrtinu noćenja više u odnosu na 2019. Što se tiče prosječnog boravka kampista, ona je stabilna na 7,9 dana po obitelji.

Proteklog tjedna 4,4 posto više vozila na autocestama prema moru nego 2019.

Nakon dvije pandemijske godine ljudi su se zaželjeli putovanja. U tome ih ne sprečava ni ukrajinski rat, ni inflacija. Takav trend pokazuju sve najave predstojeće turističke sezone u Hrvatskoj, ali i stvarni podaci s terena, posebno statistike kretanja vozila s obzirom na to da je Hrvatska i dalje primarno auto destinacija. Tako su podaci o prometu na autocestama za proteklo Tijelovo u smjeru mora potvrdili da bi ova sezona mogla nadmašiti rekordnu 2019. Prema podacima Hrvatskih autocesta, na ulaznoj Naplatnoj postaji Lučko 16. lipnja zabilježen je ulaz 38.387 vozila, što je 4,4 posto više vozila nego 2019. godine.