Novosti iz HUT-a

Hrvatska najsigurnija EU zemlja na Mediteranu

Izvor i foto: HUT

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA I DALJE POVOLJNA

Hrvatska najsigurnija EU zemlja na Mediteranu

Hrvatska je prema epidemiološkim kartama najsigurnija EU zemlja na Mediteranu. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je sa incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i 19 zaraženih u posljednjih 7 dana, i dalje duboko ”u zelenom”, dok se u ostalim EU zemljama situacija vrlo brzo pogoršava. Prema podacima Johns Hopkins University, Hrvatska je u boljoj situaciji od Italije, Grčke, Portugala i Španjolske, a kartu s brojkama možete vidjeti ovdje.
Najbolja epidemiološka situacija u obalnim županijama je i dalje u Istarskoj županiji, gdje je incidencija u posljednjih 14 dana svega 3 novozaražena na 100.000 stanovnika. Prema uglednom njemačkom institutu Robert Koch, koji promatra epidemiološku situaciju u Hrvatskoj na razini županija, Hrvatska je i dalje u zelenom, uz izuzetak Zadarske županije.

U Hrvatskoj padaju turistički rekordi: U ponedjeljak preko 800.000 gostiju u zemlji

U Hrvatskoj je u ponedjeljak, 19. srpnja, prema podacima eVisitora, boravilo 802.677 turista, a većina njih, čak 86,3 posto ili gotovo 680 tisuća su stranci. Od toga je najviše gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Mađarske.
Od trenutnog broja turista u Hrvatskoj, najviše ih je bilo u Istri, njih 226 tisuća, zatim u Primorsko-goranskoj županiji njih 153 tisuće, u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 144 tisuće, a u Zadarskoj županiji 134 tisuća turista.
U prvih 19 dana srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno preko 2 milijuna turističkih dolazaka, što je 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, i 13,2 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja porast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Turistički sektor apelirao na još veći oprez u održavanju turistički atraktivne epidemiološke situacije

Ključne hrvatske turističke, poslovne i strukovne udruge, čije je poslovanje vezano uz turističku sezonu, objavile su apel u ime cijelog sektora u trenutku koji je ključan za uspjeh sezone. Apel je usmjeren svima koji su zainteresirani da turistička sezona u Hrvatskoj bude uspješna te sudjeluju u kreiranju i kontroli aktivnosti nužnih za njenu provedbu. Turistički sektor navodi da je sezona dobro pripremljena zahvaljujući dobroj suradnji cijelog sektora i Vlade, posebno ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac. Rezultat toga je kvalitetna epidemiološka situacija i odlično stanje rezervacija za nastavak sezone, no s obzirom na kvarenje epidemiološke situacije u okolnim zemljama, sektor je upozorio da je sada potreban i dodatan oprez. Iz turističkog sektora su naveli prioritete koji su ključni da se održi povoljna epidemiološka situacija koja je preduvjet generiranja turističkog prometa:
• Odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode

• Davanje posebne pozornosti u provođenju epidemioloških mjera na granicama i na okupljanjima sukladno preporukama i traženju epidemiologa
• Određivanje posebnog režima za dolaske gostiju iz trećih zemalja
• Ispravljanje ECDC karte koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske
Za turiste po simboličnim cijenama osigurano više od milijun antigenskih testova
Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je distribuciju milijun i 81.000 antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske koji su dostupni za domaće i strane turiste. Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za navedenu mjeru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 milijuna kuna. Turistima koji će iskoristiti ovu mogućnost naplaćivat će se samo trošak obrade testa, a konačnu cijenu određivat će županijski zavodi za javno zdravstvo. Ministarstvo turizma i sporta apeliralo da cijena bude ujednačena u svim županijama te da se naplaćuje minimalni procijenjeni trošak koji ne bi trebao iznositi više od 75 kuna (oko 10 eura).

„U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 700.000 turista, a pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sljedeći tjedni ključni su za ovu turističku godinu, ne samo zato što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju, već i zbog toga što ćemo stvoriti preduvjete i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine, što nam svima mora biti cilj, ako održimo epidemiološku situaciju povoljnom“, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

VIJESTI IZ HRVATSKOG TURIZMA

Srednja Dalmacija sa značajnim rastom dolazaka gostiju, nautičara 220 posto više
U prvoj polovici 2021. Splitsko-dalmatinska županija bilježi značajan rast turističkih dolazaka i noćenja. Prema podacima sustava eVisitor, u prvom polugodištu na području srednje Dalmacije odmaralo 319.940 turista koji su ostvarili 1.515.611 noćenja, pa je na razini šest mjeseci ove godine ostvaren rast u dolascima od 87 posto i u noćenjima od 93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su iz županijske turističke zajednice. U prvom polugodištu najbrojniji gosti u tom dijelu zemlje bili su Nijemci, Česi, građani Bosne i Hercegovine te Slovenci. Ostvaren je i značajan rast broja dolazaka gostiju iz SAD-a kojih je na području Splitsko - dalmatinske županije u prvih šest mjeseci ove godine bilo 12.877, a ostvarili su 50.505 noćenja. Znatno je porastao i broj nautičara - prema podacima eCrew-a u lipnju je Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 23.000 nautičara (120 posto više nego lani) koji su ostvarili 155.000 noćenja (150 posto više). U prvih šest mjeseci splitsko-dalmatinskim akvatorijem je plovilo 39.000 nautičara (220 posto više u odnosu na 2020. godinu) koji su ostvarili 238.000 noćenja (256 posto više).

Ususret Ferragostu promocija Hrvatske u Milanu; ove godine s talijanskog tržišta zabilježen rast noćenja od 13 posto

Ususret Ferragostu i glavnom dijelu turističke sezone predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Italiji organiziralo je posebno promotivno događanje u Milanu. „Ovo je bila odlična prigoda da se nakon dvije godine uživo susretnemo s našim partnerima, novinarima i prijateljima Hrvatske te im se zahvalimo na kontinuiranoj suradnji i doprinosu u promociji naše zemlje kao kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene turističke destinacije. Razgovarali smo i o novim mogućnostima suradnje, a sve u cilju dodatne vidljivosti i prepoznatljivosti Hrvatske na ovom, za nas, vrlo važnom tržištu. Naime, u dosadašnjem dijelu godine s talijanskog tržišta bilježimo više od 411.000 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 13 posto“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, nadodavši kako će daljnji turistički tijekovi u zemlji ponajviše ovisiti o povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

„Talijani su naši tradicionalni gosti, a najbrojniji su u vrhuncu sezone, posebice u kolovozu. Za odmor će se odlučivati u zadnji tren i pratit će epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, cijene i fleksibilnost otkaza rezervacija, a iznimno su im važni i zdravstvena sigurnost te precizni protokoli u destinacijama i pri ulasku u zemlju. Nadamo se da na temelju povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj lokalne vlasti u Italiji neće donositi iznenadne mjere za svoje građane prilikom povratka u Italiju“, izjavila je Viviana Vukelić, direktorica predstavništva HTZ-a u Italiji.

VIJESTI IZ EU

Turistička sezona u Španjolskoj pod velikim upitnikom

Zbog ubrzanog širenja koronavirusa, Španjolska bilježi velik pad broja novih rezervacija. Španjolska državna televizija RTVE javlja da bi zarada od turizma u ljetnom kvartalu mogla iznositi 38 milijardi eura, što je 24 milijarde eura manje nego lani i daleko manje od gotovo 59 milijardi eura iz 2019. godine. Turizam je u pretpandemijskim vremenima u španjolskom BDP-u sudjelovao s 12 posto BDP-a, a u nekim turističkim središtima, kao što su Baleari i Kanarsko otočje, i više - s oko 35 posto. Koliko je situacija teška u pojedinim regijama, najbolje govori činjenica da su Katalonija, Valencija i Kantabrija, u pojedinim gradovima ponovno uvele noćni policijski sat od 1 u noći do 6 sati ujutro.

EasyJet povećava kapacitete za turističku sezonu

Britanski avioprijevoznik easyJet objavio je u utorak da će znatno povećati kapacitete u ljetnom tromjesečju, na 60 posto pretpandemijske razine, ukazujući na ublažavanje koronamjera i pojačanu potražnju za putovanjima u Europi. Kompanija tako planira 60 posto letova na rutama unutar Europske unije koja je dosada u njezinom rasporedu bila izjednačena s Britanijom. U easyJetu očekuju poboljšanje rezervacija u Britaniji u predstojećem razdoblju jer Vlada planira ukinuti karantenu za dolaske potpuno cijepljenih putnika iz određenih europskih zemalja.

NAŠI GOSTI O NAMA

„Mogu vam reći da se u Hrvatskoj osjećam sigurnije nego kod kuće. Jadranska obala je dovoljno velika i svi smo na poželjnoj udaljenosti jedni od drugih“, izjavio je Gerhard iz Austrije.

„Cijepili smo se i osjećamo se sigurno. Plaže su kod vas savršene, ima mnogo barova, restorana i sadržaja za mlađe ljude, ali i za stariju generaciju poput naših roditelja“, kaže mladić Michail koji je stigao iz Češke.

„Dolazimo u Hrvatsku već šest godina, lijepo nam je i covid nas ovdje uopće ne zabrinjava“, poručuje Kristijan koji sa svojom obitelji odmor provodi u Istri.

VIJESTI IZ ČLANICA

Radisson Blu Resort & Spa u Splitu dobio petu zvjezdicu

Splitski Radisson Blu Resort & Spa objavio je kako ga je, nakon otvaranja novog spa i wellness centra te opsežnog preuređenja hotelskog predvorja i proširenja na privatni Beach Club, Ministarstvo turizma i sporta klasificiralo u hotel s pet zvjezdica. Reklasifikacija s četiri na pet zvjezdica uslijedila je početkom lipnja ove godine, nakon značajnog ulaganja u hotel, a koje je započelo izgradnjom depandanse otvorene 2018. u kojoj se smjestilo 69 luksuznih soba s pogledom na Jadransko more, uređenih stilom koji odražava dalmatinski utjecaj. Unaprjeđenje resorta nastavilo se otvorenjem novog spa i wellness centra Spalato Spa koji se prostire na više od 2 600 metara kvadratnih luksuznog unutarnjeg i vanjskog prostora s pogledom na Jadransko more.

Golf Range koncept od sada u Zaton Holiday Resortu

Zaton Holiday Resort predstavio je novo golf vježbalište (Golf Range) u kojemu će moći uživati svi posjetitelji resorta. Spomenuti sadržaj namijenjen je svima, od početnika koji tek trebaju svladati vještinu igre do iskusnijih golfera koji i na godišnjem odmoru žele usavršavati svoje udarce.
Radi se o novom iskoraku u razvoju golf ponude u Zaton Holiday Resortu gdje već postoje tri mini golf terena. O kvaliteti istih svjedoči i činjenica kako je Zaton Holiday Resort 2017. godine bio domaćin Svjetskog prvenstva u mini golfu, kao i World Adventure Golf Masters turnira.

Iz Zaton Holiday Resorta poručuju kako nastavak razvoja ponude za golfere slijedi već iduće sezone projektom izgradnje pitch & putt terena, što će Zaton Holiday Resort izdvojiti kao prvi turistički objekt s ovakvom ponudom u Hrvatskoj.

PRELAZAK GRANICA

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku ako posjeduju važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu.
Iznimno, putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a još ne posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku uz:

• negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom, test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz;

• potvrdu ne stariju od 210 dana o primitku dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm) ili predočenje potvrde ne starije od 210 dana o primitku jedne doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson), ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze;
• potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca;
• potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 210 dana od dolaska na granični prijelaz;
• predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju;
• ili PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu.

Iznimno, prethodno navedenim putnicima koji još ne posjeduju EU digitalnuCOVID potvrdu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku uz:

• negativni nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom, test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz);
• potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ako je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
• ako je osoba preboljela COVID-19 unatrag 180 dana i ima potvrdu o preboljenoj bolesti te se unutar tog roka cijepila jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa - BAT* ili karantene produžava se do isteka šest (6) mjeseci od cijepljenja;
• pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika;
• ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.
Detaljnije informacije možete pronaći na linku.

POVEZANOST

• Turkish Airlines, turski nacionalni avioprijevoznik i član udruženja Star Alliance, od 19. srpnja značajno povećava broj tjednih rotacija između Zagreba i Istanbula. Turkish trenutno prometuje sedam puta tjedno između dva spomenuta grada, no od 19. lipnja doći će do značajnog povećanja. Nudit će se 10 letova tjedno, svakodnevno, uz dva dnevna leta ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, u jutarnjim i večernjim satima.
• Treći najveći avioprijevoznik u Velikoj Britaniji, Jet2, do kraja mjeseca uvodi devet novih linija prema hrvatskim zračnim lukama. Prema Splitu će se putovati iz Londona, Manchestera, Leedsa, East Midlandsa, Birminghama i Edinburgha, dok će prema Dubrovniku dolaziti turisti iz Birminghama, Londona i Manchestera.
• Njemački nacionalni prijevoznik Lufthansa objavio je novi red letenja prema Hrvatskoj i u njemu je gotovo 55 tjednih letova prema našoj zemlji. Lufthansa će u nastavku ovog mjeseca prometovati na 11 međunarodnih linija prema Hrvatskoj iz svoje dvije glavne baze - Frankfurta i Münchena. Ovaj prijevoznik će imati dva tjedna leta prema Rijeci, pet tjednih letova prema Puli, sedam tjednih letova prema Zadru, prema Splitu leti se čak 13 puta tjedno, a rekorder je Dubrovnik sa 16 tjednih letova.
• Zračna luka Split objavila red ažurirani red letenja brojnih aviokompanija koje ima u najavi u razdoblju od sredine ovog do početka sljedećeg mjeseca. Raspored je bogat, čak 40 prijevoznika leti na preko 100 linija. U Splitu lete kompanije poput KLM-a, Eurowingsa, Wizz Aira, EasyJeta, Lufthanse i Austriana i Ryanaira a na ponudi su letovi od Madrida, do Osla, Moskve.
• Hrvatski privatni avioprijevoznik, Trade Air, u prodaju je pustio karte za letove na domaćim linijama koje do početka turističke sezone nisu bile dostupne. Trade Air će letjeti na liniji Osijek - Zagreb - Osijek, šest puta tjedno; Osijek - Pula - Split - Pula - Osijek, dva puta tjedno; Osijek - Rijeka - Osijek, dva puta tjedno i Rijeka - Split - Dubrovnik - Split - Rijeka, dva puta tjedno. Na navedenim linijama Trade Air ima suradnju s Croatia Airlinesom, pa je karte za spomenute letove moguće kupiti i na stranicama hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.

INOZEMNI MEDIJI O HRVATSKOJ

Talijanski Bell'Europa i In viaggio posvetili naslovnice Hrvatskoj

Dva izdanja prestižnih talijanskih turističkih časopisa Bell'Europa i In viaggio, koje zajedno prati preko 400.000 čitatelja, svoje su nove brojeve i naslovnice posvetili Hrvatskoj. Časopis Bell'Europa donosi reportažu o ljepotama otoka Visa, dok je cijeli broj časopisa In viaggio u potpunosti posvećen Hrvatskoj, odnosno Istri, Kvarneru, Dalmaciji i Lici. Tajmning objave nije mogao biti bolji budući da slijedi glavna talijanska sezona godišnjih odmora – Ferragosto. Nove objave o Hrvatskoj uslijedit će i u idućim danima jer je talijansko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Milanu prošlog tjedna organiziralo posebno događanje na kojem je sudjelovalo 30-ak predstavnika najznačajnijih talijanskih medijskih kuća, odnosno turističkih, poslovnih i lifestyle medija.

Le Figaro objavio reportažu o Dubrovniku i Elafitima

U renomiranom francuskom tjedniku Le Figaro objavljena je velika reportaža na ukupno devet stranica o dubrovačkim Elafitima, Dubrovniku i luksuznom smještaju u regiji. Uz detaljni opis kulturnih i baštinskih bogatstava te prirode, Le Figaro ima i pregled bogate smještajne ponude. Osim luksuznog hotelskog smještaja, čitateljima se predlažu brojni restorani koji se izdvajaju svojom gastronomskom ponudom te detaljan prijedlog aktivnosti na tom području.

Poznata ruska televizija snima putopisni serijal Independent Traveller

Hrvatska turistička zajednica, uz podršku Turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, organizira snimanje posebne emisije i studijsko putovanje za ekipu popularne ruske glazbene televizije MUZ TV. Tijekom boravka u Hrvatskoj, TV ekipa će obići Split, Omiš, Biokovo, otok Brač, Šibenik, Kornate te Krku i Skradin. Snimljeni materijal bit će prikazan u putopisnoj emisiji Independent Traveller, odnosno „Otpusk bez putevki“ koju po epizodi prati preko dva milijuna ljudi, a emisija će biti dostupna i putem YouTube kanala MUZ TV-a. Voditelj emisije Independent Traveler poznati je ruski voditelj i direktor programa MUZ TV-a Andrey Razygraev koji posjećujući destinacije širom svijeta istražuje zanimljive priče i nudi prijedloge sadržaja koje vrijedi doživjeti.

ZANIMLJIVOSTI

Kvaliteta mora na istarskim plažama izvrsna na više od 99% uzetih uzoraka
Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je proveo peto ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 216 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove. Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 24,2 do 27,4 stupnjeva Celzijusa, dok se temperatura zraka kretala od 22 do 32 stupnja Celzijusa. Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 214 mjernih točaka, odnosno u 99,07 posto uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. 'Dobra' kakvoća zabilježena je samo na jednom mjestu. More za kupanje, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava se kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

CIKLOTURISTIČKE TURE KOD BOLA NA BRAČU SVJETSKI NOVITET

Turistička zajednica Bola na Braču pred ovu turističku sezonu predstavila je tri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze koje se baziraju na lokalnim pričama i legendama. No to je tek početak priče, jer su biciklističke staze dobile interaktivni storytelling – svatko s mobilnim telefonom može očitati QR kod i poslušati lokalne priče, a kako kažu iz tamošnje Turističke zajednice, interes je ogroman. Cijeli projekt, svjetski novitet u cikloturizmu, realiziran je u samo nekoliko tjedana, koliko je prošlo od osmišljavanja, dobivanja potrebnih dozvola i postavljanja info tabli te implementacije softvera. Dvije bolske cikloturističke staze: 767 – Osjeti opojne mirise Brača, te 768 – Bračke vile iz mitova i legendi, prve su svjetske bike storytelling staze, a dugačke su oko 60 kilometara. U suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije dogovoreno je i postavljanje markera i opisa na Brailleovom pismu na info table.

NE ZABORAVITE

Počeo 68. Pulski filmski festival

Bez tradicionalnog vatrometa, s ograničenim brojem gledatelja i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u pulskoj Areni u subotu navečer polusatnim je svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma ''Murina'', redateljice Antonete Alamat Kusijanović, otvoren 68. Pulski filmski festival. U Areni je bilo 1500 gledatelja koji su mogli ući bez COVID potvrda. Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset kooprodukcija. Festival traje do 24. srpnja.

Na Peristilu otvoreno Splitsko ljeto

Premijerom opere "Cavalleria rusticana" u srijedu je navečer na Peristilu počelo 67. Splitsko ljeto. Program ovogodišnjega Splitskog ljeta publici će ponuditi 39 naslova opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga. Ravnatelj 67. Splitskog ljeta, Srećko Šestan, poručio je kako se nada da će biti onako jaki i pametni kao i prošle godine, s tim da sada imaju određeni broj cijepljenih posjetitelja i ansambla, pa bi rizik trebao biti puno manji nego prošle sezone. Podsjetio je da je ove godine bogat program, bogatiji nego prošle godine, te naglasio kako je Splitsko ljeto po broju izvedbi i po raznovrsnosti žanrova najjači i najveći festival u ovom dijelu Europe.

Kazališni festival Midsummer Scene vraća se u Dubrovnik

Kazališni festival Midsummer Scene vraća se ovog ljeta u novom ruhu u Dubrovnik. Nakon pauze uzrokovane pandemijom, dugo iščekivano sedmo izdanje održat će se od 29. kolovoza do 5. rujna. Dubrovnik postaje kazališni centar Europe, a bogat program će obilježiti ljetnu sezonu i na sam jug Hrvatske privući brojne posjetitelje iz cijelog svijeta. Povijesna palača Knežev dvor novi je dom Festivala koji će ove godine ponuditi jednu hrvatsku i jednu svjetsku praizvedbu.