Novosti iz HUT-a

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva

Izvor i foto:HUT

NAKON AUSTRIJE, NJEMAČKA I ŠVICARSKA UKIDAJU OGRANIČENJA ZA PUTOVANJE U HRVATSKU, ROBERT KOCH NEKOLIKO TURISTIČKI ZNAČAJNIH ŽUPANIJA PROGLASIO ZELENOM ZONOM

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošlog je tjedna cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone što je odlična vijest na samom početku ljetne sezone s obzirom na to da se ECDC-ova karta smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste. Jadranska obala prema trenutnom stanju sada je u žutoj zoni kao i najveći dio europskog kontinenta.

Velike dijelove Hrvatske i što je još važnije, neke turistički izuzetno značajne županije, od ponedjeljka je s liste rizičnih područja skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch. U zelenu zonu tog uglednog instituta ušle su Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Splitsko-dalmatinska županija.

Cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula je i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid ali putuju kopnenim putem.

Uzimajući u obzir trenutno epidemiološko stanje kao i prognoze za naredne tjedne te ako se u idućem razdoblju ne dogodi nešto nepredviđeno, cjelokupni rezultat sezone mogao bi biti značajno bolji od onog protekle godine, ali još uvijek ispod rekordne 2019., smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. ''Ono što je ključno jest da osiguramo kvalitetnu epidemiološku situaciju što dulje, po mogućnosti da barem do listopada budemo "zeleni". I da aktivno komuniciramo pozitivne vijesti o sigurnosti turista. U tom slučaju nitko nam ništa ne može jer ćemo biti najsigurniji i najbliži Mediteran'', poručio je Ostojić.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac otkrila je podatak da je austrijsko ukidanje ograničenja za Hrvatsku deset dana prije plana turističkom sektoru omogućilo značajniji turistički promet iz ove zemlje pri kraju vjerskih blagdana Duhova: ''Mislim da smo napravili izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Vjerujem kako će se epidemiološka situacija nastaviti poboljšavati u čemu će nam zasigurno pomoći cijepljenost stanovništva te nastavak pridržavanja epidemioloških mjera. Turističke brojke već su sada znatno bolje nego lani, što nas iznimno veseli i ohrabruje'', komentirala je Brnjac.

Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog turoperatera I.D. Riva Tours smatra da smo vrijednost njemačkog tržišta potvrdili prošle godine kada je u Hrvatskoj bilo više od 1,5 milijuna Nijemaca zbog čega ove godine možemo očekivati znatno bolje rezultate: ''Izuzetno je važno da naši gosti kad se vraćaju ne moraju u karantenu. Sve počinje od epidemiološkog stanja, to je najvažnije'', rekao je Ognjenović.

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva

Prošli tjedan odlukom Stožera civilne zaštite državljanima zemalja Europske unije i regija članica schengenskog prostora omogućen je ulazak u Hrvatsku i ako su primili samo jednu dozu cjepiva protiv covida ako je doza primljena prije više od 22 dana u trenutku prelaska granice. ''Negativan PCR test sada može biti star i 72 sata od trenutka uzimanja testa do dolaska na granicu, a za ulazak je po novome dovoljna i jedna doza cjepiva, ako je prošlo više od 22 dana od primanja prve doze cjepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya i AstraZeneca'', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pri čemu je podsjetio da je Hrvatska već izdala oko 100.000 EU digitalnih potvrda te da je hrvatski granični sustav opremljen tehnologijom koja provjerava valjanost takvih potvrda. Diljem granice postavljeno je 300 čitača potvrda što će dodatno ubrzati prelazak preko granice turistima iz Njemačke, Italije i Danske koje već izdaju digitalne certifikate. Hrvatska je među prvim zemljama EU-a koja je krenula u uspješnu primjenu digitalnih potvrda, a u sustav bi se ovog tjedna trebala uključiti i Austrija.

U Hrvatskoj za vikend 191.000 turista, booking za ljetne mjesece za pojedine vrste smještajnih objekata gotovo na razinama 2019. godine
U Hrvatskoj je za protekli produljeni vikend od 2. do 6. lipnja boravilo u jednom danu čak 191.000 turista koji su ostvarili 787.000 noćenja, što je tri puta više nego u istom razdoblju lani. Prema regijama, najviše je noćenja ostvareno u Istri, 303.000, potom na Kvarneru 146.000 tisuća i po 100.000 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pojedinačno, najviše noćenja bilo je u Rovinju, Poreču i Medulinu, a najviše su ih ostvarili Nijemci (više od 200.000) potom Austrijanci (121.000) te Slovenci i Poljaci s oko 60.000 svaki.

''U ovom trenutku je booking za srpanj, kolovoz i rujan vrlo dobar. Za neke vrste smještajnih objekata čak je na razini 2019. Iako se prema epidemiološkoj situaciji, a posebno zbog dolaska cjepiva i cijepljenosti stanovništva, ova godina može smatrati boljom od prošle, bit će jako zahtjevno napraviti dobar rezultat. Već vidimo puno žešću tržišnu utakmicu s obzirom na to da ove godine više nismo jedina mediteranska zemlja koja u ovakvim epidemiološkim uvjetima može ostvarivati značajniji međunarodni turistički promet. Cijela glavna sezona je pred nama i moramo paziti da ne ponovimo neke greške od prošle godine', komentirao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice pojašnjava kako je Hrvatska primarno auto-destinacija zbog čega je logično da su gosti došli s ključnih emitivnih tržišta i najprije posjetili Istru i Kvarner i Zadarsku županiju: ''Što se tiče naših južnijih odredišta, reći ću da očekujemo veći priljev od 15. lipnja, odnosno od početka srpnja, kada u Hrvatsku počinje operirati preko 180 aviolinija s naših najvažnijih tržišta. S posebnim nestrpljenjem očekujemo i direktne letove iz SAD-a za Dubrovnik''.

Velik interes turista za praćenje epidemiološkog stanja po županijama
Veliki interes među stranim gostima izazvala je i interaktivna karta Hrvatske croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje po županijama i otocima i koja se ažurira svakog dana. Zanimljivo je i da karta, koju je izradila Hrvatska udruga turizma, pokazuje Hrvatsku po NUTS 3 statističkim regijama tj. po županijama što je točniji i relevantniji podatak u odnosu na kartu Europskog centra za kontrolu i prevenciju (ECDC) bolesti koji Hrvatsku dijeli na četiri NUTS 2 statističke regije. Prikaz Hrvatske po županijama već je prihvatio njemački Institut Robert Koch što je jako važno za uspjeh turističke sezone, motiviranje turističkih djelatnika i stanovništva županija na odgovorno ponašanje i ukazivanje na činjenicu da eventualan incident u jednoj destinaciji ne utječe na sigurnost u drugoj. Kartu je od njenog predstavljanja posjetilo gotovo milijun korisnika, a u zadnjih 7 dana najviše iz Njemačke (36,8%%); Nizozemska(14,6%); Hrvatske (13,7%); Austrije (8,06%), Italije, Češke, Danske, Belgije, Slovačke i UK.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac zalaže se da i ECDC nadogradi kartu s prikazom županija umjesto regija kako bi područja s malom pojavnošću koronavirusa bila jasno vidiljiva i kako bi se u takvim mjestima turizam i gospodarski život mogli neometano odvijati.

300 punktova za testiranje turista diljem obale

Hrvatska turiste dočekuje s više od 300 punktova za testiranje turista, a država sufinancira antigenske testove kako bi se dodatno smanjili troškove testiranja za turiste. Ministarstvo turizma dnevno ažurira stranicu 'Stay safe in Croatia' gdje turisti na jednom mjestu imaju mogućnost pretražiti sve potrebne informacije za što sigurniji boravak: od pregleda epidemiološke situacije po županijama, lokacija punktova za testiranje, do definiranih kriterija prelaska granica.
Gustav Wurmböck za austrijske medije: Hrvatska je jedna od najpoželjnijih destinacija ovog ljeta

Predsjednik Nadzornog odbora Valamar Riviere, Gustav Wurmböck u intervjuima za austrijski Kurier, Kleine Zeitung i Heute istaknuo je kako Hrvatska ima sve povoljniju epidemiološku situaciju. Naglasio je i važnost gledanja na Hrvatsku prema regijama tijekom COVID-19 pandemije, pritom posebno ističući otoke kao covid free zonu i Istru koja dočekuje sezonu s izvrsnom epidemiološkom situacijom.
Wurmböck je posebno naglasio najviše standarde te zdravstveno sigurnosne programe koje je Valamar dodatno unaprijedio i implementirao u svoje objekte. S jasnim ciljem postizanja normalnog ljeta na moru u potpuno sigurnom okruženju, Valamar je prvo veliko turističko poduzeće koje je za 2021. godinu uvelo protokol i garanciju da su svi djelatnici u smještajnim objektima Valamara cijepljeni ili redovno testirani. Valamar je već sada procijepio oko 1700 zaposlenika. S obzirom na veliki interes i odgovornost djelatnika Valamara očekuje se da će većina zaposlenih biti procijepljena do kraja lipnja.

Wurmböck se dotaknuo i izazova s kojima se kompanija suočila u 2020. godini, ali optimizam ostaje. Na sezonu 2021. gleda s optimističnim oprezom, ali kako naglašava, Valamar je u potpunosti spreman za sezonu koja je pred nama. U 2020. godini Valamar je uspio otvoriti većinu svojih objekata u gotovo svim destinacijama s gotovo 300.000 gostiju. Uvođenjem vrlo strogih zdravstvenih i sigurnosnih mjera, u Valamaru nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa zaraze. Wurmböck ističe kako je Hrvatska vrlo dobro pozicionirana i siguran je da će biti jedna od najpoželjnijih destinacija ovoga ljeta.

VIJESTI IZ HRVATSKOG TURIZMA

Hotelske kuće u lipnju očekuju kulminaciju sezonskog zapošljavanja
Sezonsko zapošljavanje u hotelskim kućama intenziviralo se u svibnju, a njegova kulminacija očekuje se u lipnju. Zbog dobrih očekivanja i sve bolje epidemiološke slike očekuje se i da će postsezona potrajati do listopada. ''Dobre najave i skok rezervacija povećali su potražnju za sezoncima i možemo očekivati da će turističkom sektoru trebati značajnije veći broj djelatnika u odnosu na prošlu godinu'', rekao je Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Hrvatska ušla u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije

Komisija za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), održala je sastanak u Ateni na kojem je Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća za razdoblje od 2021. do 2025 . godine. Ulaskom u Izvršno vijeće potvrđena je vrijednost Hrvatske ne samo kao destinacije već i kao predvodnika svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma. Kroz rad u Izvršnom vijeću UNWTO-u, dodaju u Ministarstvu turizma, nastavit će se djelovati na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine, digitalnoj transformaciji i, prije svega, većoj dodanoj vrijednosti turizma za lokalne zajednice. Čestitke!

Google predstavio platformu Travel Insights with Google za oporavak turističkog sektora u Hrvatskoj

Google je u sklopu ovogodišnjeg trećeg događanja UNWTO & Google Acceleration Programme, koji je uz Hrvatsku posvećen Grčkoj, Portugalu i Italiji, predstavio platformu Travel Insights with Google. Platforma je osmišljena kako bi pomogla dionicima iz turističkog sektora u Hrvatskoj razumjeti trenutne trendove temeljene na pretraživanjima vezanim uz putovanje i pomoći u ekonomskom oporavku. Platforma uključuje niz alata kao što su Hotel Insights i Destination Insights omogućujući hrvatskom turističkom sektoru bolje razumijevanje trenutnih trendova putovanja.

VIJESTI IZ EU

Dvije trećine Nijemaca ovo ljeto planira putovati

Većina Nijemaca ovo ljeto planira putovati van granica svoje zemlje – čak 64 posto ispitanika u anketi koji su naručili RTL i ntv tvrdi da će u idućim mjesecima putovati pri čemu 15 posto ispitanika planira putovati van zemlje, a 18 posto će provesti praznike dijelom u Njemačkoj, a dijelom u inozemstvu. Od jedne trećine ispitanika koji ne planiraju putovati, njih 53 posto navodi da ih od prelaska granice plaši nesigurnost zbog pandemije, dok jedna četvrtina navodi financijske razloge.Od onih koji ipak planiraju ići na put, njih 45 posto već je rezerviralo svoj smještaj.

Cijepljenje vraća povjerenje u putovanja

Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, izgledi se za 2021. poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO. Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

WHO & ECDC: U Europi broj novozaraženih pao 23 posto, cijepljenje populacije ubrzava

U zajedničkom izvještaju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji prate epidemiološku situaciju u 38 europskih zemalja navodi se kako je u zadnjem tjednu svibnja zabilježeno nešto više od 400.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je pad od 23,1 posto u odnosu na tjedan ranije, dok je smrtnost od covida-19 pala za 17,2 posto. Od svih promatranih zemalja, jedino Gruzija ima pojavnost virusa višu od 150 na 100.000 stanovnika, broj zaraženih raste samo u pet zemalja, 30 ih bilježi pad, dok se u tri zemlje epidemiološka situacija opisuje kao stabilna. Postotak zaraženih u odnosu na testirane na razini cijele Europe iznosi tek 2,2 posto. Izvrsna je vijest da je postotak procijepljene populacije (barem jednom dozom) u Europi dosegnuo 43,9 posto što je rast od gotovo četiri postotna poena na tjednoj bazi.

VIJESTI IZ ČLANICA

Otvoren Aminess Port9 Hotel na Korčuli

Aminess hoteli i kampovi prošli su tjedan otvorili Aminess Port9 Hotel s četiri zvjezdice na Korčuli. Goste ovog hotela koji donosi spoj elegancije i detalja korčulanske tradicije i povijesti oduševit će priroda, more, bazeni i brojne mogućnosti za rekreaciju i zabavu. Svoja vrata za ovu sezonu otvorio je i Kamp Port9 Campsite by Aminess. Na Korčuli je već otvoren Aminess Korčula Heritage Hotel, dok je u Orebiću od sredine svibnja otvoren Aminess Bellevue Hotel. Svoje prve goste, obližnji Aminess Grand Azur Hotel će dočekati 12. lipnja.
Head Conciergeu hotela Monte Mulini zlatni ključevi prestižnog Les Clefs d'Or
Svjetska elitna organizacija te profesionalno udruženje conciergea Les Clefs d'Or prvi je put u Hrvatskoj dodijelila je zlatne ključeve conciergeima hrvatskih hotelskih kompanija, među kojima je i concierge Jasmina Huskić iz Maistrina hotela Monte Mulini. Zlatne ključeve dodijelilo je 5 delegata udruženja Les Clefs d'Or iz Italije u subotu, 5. lipnja, u Rovinju. Svečana ceremonija sastojala se od čitanja službene tablice vrijednosti kojima se mora voditi Les Clefs d'Or concierge te svečanog pribadanja ključeva na revere sakoa svakog člana. Time je obilježen ulazak Maistre u ovu svjetsku elitnu organizaciju, što je ujedno i priznanje o usvojenim europskim i svjetskim standardima conciergea.

NAŠI GOSTI O NAMA

''Ovdje su savršeni uvjeti za jedrenje: uvijek ima vjetra, užitak je ploviti između otoka, odavde se brzo stigne do Kornata. Ovo je doista raj za jedriličare'', kaže Talijan Giorgio, koji jedri u okolici korčulanskog arhipelaga.
„Bilo nas je strah putovati zbog pandemije no čim je Istra za nas ušla u zeleno odlučili smo doći. Moja supruga i dvoje djece uživaju najviše u vodenim sadržajima, a ja u sportskim aktivnostima“, kaže Daniel iz Njemačke.
„Nezaboravan boravak u zaista vrhunskom hotelu, koji ima predivan položaj i gdje se vodi računa o svakom detalju kako bi se gosti osjećali sto ugodnije. Preljubazno osoblje, čistoća na visokom nivou, veoma prostrane sobe, predivan pogled, vrhunska hrana, sve sto jedan hotel može da ponudi za ugodan odmor. U Dubrovnik redovno dolazim sa porodicom već 23 godine i svakako će ovaj hotel uvijek biti mjesto kojem ćemo se rado vratiti i preporučiti ga prijateljima“,poručila je Sanela koja boravi u Dubrovniku.

PRELAZAK GRANICE

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:
• negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

• potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).
• potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.
• potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.
• predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;
• ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, turistički ulazak u zemlju omogućit će se uz predočenje potvrde o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, kao i uz predočenje:

• negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.
• potvrde o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).
• potvrde o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.
• pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;
• ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana. Djeca mlađa od dvanaest godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika su izuzeta od obveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili brzom antigenskom - BAT* testu, odnosno posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

POVEZANOST

• Njemački niskotarifni avioprijevoznik, Eurowings, dio Lufthansa grupe, najavio je da će krajem kolovoza uvesti treću liniju prema zagrebačkoj zračnoj luci. Nova linija prometovat će na liniji Düsseldorf - Zagreb – Düsseldorf. Linija u promet kreće 31. kolovoza i to dva puta tjedno utorkom i subotom, zrakoplovima A319 kapaciteta 150 sjedala. Od kolovoza do kraja listopada na ponudi će biti 5400 sjedala.
• Ryanair će od rujna iz Zagreba uvesti još jednu međunarodnu liniju, 15. po redu, između Zagreba i Sofije. Kompanija je već u prodaju pustila karte za tu liniju i to mjesec dana prije nego što je to bilo planirano, već od 3. kolovoza. Linija će prometovati utorkom i subotom, a do kraja sezone u listopadu najavljeno je 26 rotacija s ukupno 9828 sjedala.

• Španjolski Iberia Airlines od proteklog tjedna ponovno povezuje Madrid i Zagreb i to zrakoplovom A230NEO s 18 sjedala u poslovnoj i 144 u ekonomskoj klasi. Linija za Zagreb prometuje subotom, nedjeljom i utorkom. Iberia je početkom mjeseca obnovila i promet na liniji Madrid-Split, a od ožujka prometuju na liniji Madrid-Dubrovnik. Krajem mjeseca očekuje se i uvođenje linije Madrid-Zadar.
• Zračna luka Brač ove turističke sezone imat će četiri avionske linije – jednu domaći i čak tri međunarodne. Na svim linijama operirat će domaći prijevoznik Croatia Airlines. Domaća linija povezivat će Brač i Zagreb utorkom i subotom, dok će charter linije prema Linzu, Grazu putovati samo subotom od 26. lipnja do 9. listopada. Novitet je direktna linija prema Bratislavi koja će prometovati od 19. lipnja do 4. rujna, također subotom.
• Nakon sedam godina zrakoplov ruskog Aeroflota prošli je tjedan ponovno sletio u Zračnu luku Dubrovnik čime je jug Hrvatske ponovno dobio direktnu vezu s Moskvom. Rusija će Hrvatsku od 10. lipnja staviti na listu epidemiološki sigurnih zemalja te će time biti označena kao sigurna destinacija za putovanja ruskih turista. Osim Dubrovnika Aeroflot će s Moskvom u sezoni povezivati Pulu, Split i Zagreb.

INOZEMNI MEDIJI O HRVATSKOJ

Bild: Hrvatska najtraženija destinacija u Njemačkoj

Njemački Bild skupio je podatke s turističke tražilice hometogo.de koja prati trendove među tamošnjim turistima. Nijemci su nakon dugotrajnog lockdowna jedva dočekali otvaranje granica, a zanimljivo je da je najtraženija inozemna destinacija za ovo ljeto upravo Hrvatska. Podaci s hometogo.de platforme govore da je pretraživanje pojma 'Hrvatska' u svibnju poraslo 129,89 posto, više u odnosu na drugu najtraženiju Mallorcu (117 posto) i treću Nizozemsku (109 posto). Ostale najtraženije destinacije koji Nijemci favoriziraju sui Italija, Austrija i Sjeverno more. Pritom, 46 posto Nijemaca traži mjesta za odmor unutar zemlje, dok preostalih 54 posto želi putovati u inozemstvo, što je u skladu s anketom koju su proveli RTL i ntv.
CNN s Plenkovićem o turističkoj sezoni i ulasku u schengenski prostor
Richard Quest, novinar CNN-a i jedan od najboljih poznavatelja globalnih turističkih prilika napravio je intervju s premijerom Andrejem Plenkovićem u sklopu priče u trajanju od čak dva i pol sata. Prilog i intervju bit će objavljeni 10. lipnja, a Quest je kroz intervju provukao aktualnosti iz turističkog sektora poput visoke procijepljenosti u odnosu na konkurenciju i ulaska u schengenski prostor koje će dodatno olakšati turistički promet.

Le Mondea i La Quotidienne na virtualnoj eno-gastronomskoj radionici
Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj organiziralo je virtualnu eno-gastronomsku radionicu, odnosno predstavljanje turističke ponude kroz autohtona jela i vina triju trenutno najzanimljivijih hrvatskih regija na francuskom emitivnom tržištu, a to su Istra, Dubrovnik i Zadar. Na trodnevni virtualni ciklus interaktivnih radionica odazvalo se pedesetak predstavnika medija, influencera i turističkih novinara specijaliziranih za putovanja i gastronomiju, a sam event popratili su i brojni priznati francuski mediji poput Le Mondea i La Quotidiennea.

ZANIMLJIVOSTI

Prezentacija Rimac Nevere povećala promet u Zračnoj luci Dubrovnik
Prezentacija novog hiperautomobila Rimac Nevere u Dubrovniku zaplijenila je pažnju domaćih i svjetskih medija i sasvim nenadano povećala promet privatnih zrakoplova u Zračnoj luci Dubrovnik za 12,5 puta. Mate Rimac organizirao prezentaciju za potencijalne kupce a koliko ih je novitet domaće autoindustrije zaintrigirao dokazaje činjenica da je krajem prošlog tjedna u dubrovačku zračnu luku sletjelo 25 privatnih zrakoplova, dok su tjedan ranije sletjela samo dva!

NE ZABORAVITE

Krenula besplatna turistička razgledavanja Zagreba

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) pod geslom "Upoznaj svoj grad", ponovo organizira besplatne razglede grada. Razgledi će trajati subotama od 5. lipnja do 31. srpnja, uz prijavu na tri različite ture uz vodiča. Riječ je o dugogodišnjem programu TZGZ-a s ciljem da se građani Zagreba uz edukativno razgledavanje odabranih gradskih lokacija upoznaju bolje s gradom u kojemu žive, a što je uz pad epidemioloških brojki i popuštanje mjera moguće ponovo organizirati.